Feloszlatná a pécsi közgyűlést az ellenzék

A pécsi közgyűlés feloszlatását kezdeményezi a Fidesz és az Összefogás Pécsért Egyesület, véleményük szerint ugyanis a város önkormányzata megválasztása óta nem demokratikus keretek között működik. Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere a kezdeményezésre reagálva kedden elmondta: a közgyűlés feloszlatására tett javaslatról csak a neki címzett levél áttanulmányozása után alakítja ki az álláspontját.

Révész Mária, a közgyűlés feloszlatását kezdeményező Fidesz-KDNP-frakció vezetője az MTI-nek kedden kijelentette, a várost vezető koalíció politikáját megválasztásuktól kezdve az önkényesség és a lakosság megsarcolása jellemzi.

Már az első érdemi közgyűlés áremelésekkel kezdődött, és az év elejére volt olyan városi szolgáltatás, ahol több mint 50 százalékkal emelkedtek a fogyasztók terhei. Kitért arra is, véleményük szerint a demokrácia megcsúfolása volt, amikor az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságaiba az ellenzéknek egyetlen helyet sem akart adni a várost vezető koalíció.

Többórás vitát követően mindössze hat, stratégiailag fontos cég irányításába nyerhettek végül bepillantást, miközben több városvezető honatya kettő, vagy annál több igazgatótanácsi, illetve felügyelőbizottsági hellyel rendelkezik. Szólt arról is, demokratikus jogaikat korlátozza a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának módosítása, amely az ellenzék hozzászólási lehetőségeit drámai módon lecsökkentette.

A frakcióvezető hangsúlyozta, véleményük szerint a városvezetés kettős politikát folytat, míg az egyik oldalon spórolásra kényszerítik a város lakóit, addig a másikon számolatlanul megy ki a pénz a városházáról. Például a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának távozása a cég éléről, az Európa Kulturális Fővárosa program építészeti igazgatójának menesztése, valamint a Pécsi Temetkezési Vállalat igazgatójának végkielégítése is jelentős terhet ró a városra. Kitért arra is, hogy lépésükről, s annak indokairól levélben értesítették a város polgármesterét, amelyben egyben felkérték, a soron következő közgyűlésen vegye napirendre a pécsi közgyűlés feloszlatását.

Papp Judit, Pécs címzetes jegyzője elmondta, közgyűlés feloszlatására a hazai önkormányzatiság történetében alig akadt példa, ugyanis azt csak alkotmánysértés esetén, az Alkotmánybíróság döntését követően, az Országgyűlés rendelheti el.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere Révész Mária bejelentésére reagálva elmondta, véleménye szerint a Fidesz megint sajátos logikát követ, amikor úgy értelmezi a demokráciát, hogy az akkor működik, ha olyan döntések vannak, ami nekik kedvező. Kitért arra is, a választások óta az ellenzék folyamatosan vitatja a mandátumok kiosztását, mert másként szeretnék értelmezni a jogszabályt. Szólt arról is, a közgyűlés az eltelt nyolc hónapban a Fidesz által javasolt indítványokat ugyan sorra megtárgyalta, ám sajnos kevés érdemi volt közöttük. Az ellenzéknek a közgyűlés feloszlatására tett javaslatáról pedig az ebben a tárgyban neki címzett levél áttanulmányozása után alakítja ki az álláspontját - közölte.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.