Afganisztán, titkos börtönök, Tuzla - Bedarált Bundeswehr-titkok

A Bundeswehr technikai hibára hivatkozik, német ellenzéki politikusok és szakértők viszont „szándékos slamposságot” emlegetnek annak kapcsán, hogy kiderült: a német hadseregnél megsemmisítették az 1999-2003 között külföldön végrehajtott akciókkal kapcsolatos titkosszolgálati dokumentumokat.

Lapértesülések szerint a „bedarált” információk között vannak a német hadsereg különleges kommandós alakulatának (KSK) afganisztáni bevetéseivel kapcsolatos anyagok, továbbá amerikai titkos börtönökből, így a boszniai Tuzlából származó jelentések. Tuzlában a 2001. szeptember 11. terrormerényletek előtt és után terroristagyanús személyeket hallgattak ki és kínoztak meg, e jogellenes titkosszolgálati műveletekben a német katonai hírszerzés tisztjei is részt vettek – írta a német polgári titkosszolgálattól (BND) származó információkra hivatkozva a Berliner Zeitung.

A Bundeswehrnél azt állítják, a számítógépes archiváló-rendszer technikai meghibásodása miatt az adathordozók még 2004 végén olyan mértékű károsodást szenvedtek, illetve olyan mennyiségben „vesztek el”, hogy nem maradt más lehetőség, mint a digitálisan tárolt dossziék megsemmisítése. A német sajtóban megszólaló informatikai és titkosszolgálati szakértők nevetségesnek tartják a védekezést, hiszen egy sor számítástechnikai cég nyújt olyan SOS-szolgáltatást, amely révén vissza lehet nyerni a törölt vagy sérült számítógépes adatokat.

Berlin

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.