Zoellick a Világbank elnöki székében

A Világbank igazgatótanácsának tegnapi határozata megerősítette: Robert Zoellick lesz a szervezet új elnöke. Az Egyesült Államok volt államtitkárát George W. Bush, az USA elnöke jelölte a posztra.

A pénzügyi vezető Paul Wolfowitzot váltja az elnöki székben, aki a barátnőjének juttatott kirívóan magas fizetés kapcsán kirobbant botrány miatt távozik a szervezet éléről. Az elnökségét június 30-án záró Wolfowitz két évig irányította a Világbankot.

Zoellick egyébként a Goldman Sachs befektetési bankot hagyja ott új állásáért. Korábban államtitkárként Condoleezza Rice, az Egyesült Államok külügyminiszterének főtanácsadójaként tevékenykedett, 2005 februárjától tavaly júniusig. Azt megelőzően pedig amerikai kereskedelmi képviselő volt.

Azt májusban ő is elismerte - emlékeztetett a BBC tudósítója -, hogy nem volt könnyű dolga az elődje idejében kirobbant botrány okozta feszültségek miatt. Ezzel együtt rendkívül pozitívan nyilatkozott róla közleményében a Világbank igazgatótanácsa. Úgy vélik, a volt államtitkár megerősíti a jövőben a Világbank hitelességét és működésének hatékonyságát. Mindezt Zoellick kiváló menedzseri kvalitásai és a nemzetközi ügyekben szerzett széles körű jártassága kapcsán várják tőle.

Egy íratlan szabály szerint egyébként a Világbank elnökét az USA jelöli, míg a társintézmény, az IMF vezetőjét az európai országok. Zoellick öt évet tölthet el a világbank elnöki székében, mandátuma egyszer meghosszabbítható.(B. P. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.