Francia operapanoráma

Csúcspontján ért véget a hetedik Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. Különleges csemege volt Halévy romantikus operája, A zsidó nő és Rameau barokk műve, az Artemisz diadala. Jövőre szláv operákat láthatunk.

"Borsodi Dubrovnikként" emlegették a tizenkét napos fesztivál idején Miskolcot, méltán. A forró nyári délutánokon és főként éjszakákon önfeledt népünnepély hangulata áradt az utcákon. Az operafeszt 57 előadásához kapcsolódó 200 kiegészítő szabadtéri programra 150 ezren (!) látogattak el a 160 ezer lakosú városban. Az opera- és balettelőadásokon is legalább 20 ezren vettek részt.

Ami az operákat illeti, a műfaj francia évszázadait idézték föl az idén. Bartók+Párizs 2007 néven hirdették meg a programot, és a védjegyként szereplő Bartók mellett Kodálytól is elhangzottak művek. Mindenekelőtt A kékszakállú herceg várát kell említeni Mester Viktória és Bretz Gábor előadásában, Kovalik Balázs rendezésében. Különleges élményt kínáltak Bartók francia kortársai, Poulenc, Honegger és Debussy alkotásai, az utóbbitól például koncertelőadásban a Pelléas és Mélisande. A francia barokkot Charpentier és Rameau képviselte. Az utóbbitól az Artemisz diadala címen játszott, görög mondát földolgozó Hippolyte és Ariciát egy elhagyott ipari épületben, az egyetemi erőműben adta elő - a közönséget helyszínről helyszínre vándoroltatva - egy fiatal énekesekből álló hazai gárda, ugyancsak Kovalik Balázs irányításával. A játszók zsonglőrnek is beillettek olykor. A miskolciak törekvéseit - új megoldások keresése, fiatalok bemutatása - és fesztiválszervezési adottságait egyaránt jól jellemezte ez az avantgárd előadás, amely a fesztivál saját kiállítású produkciójaként jött létre.

Nehéz feladat saját előadást kreálni, mert jóval többe kerül, mint meghívni egy másutt rendezettet, de korlátokat szab a miskolci színház szűkös színpada is - magyarázta Bátor Tamás operaénekes, fesztiváligazgató. A Pelléas és Mélisande-ot ezért is adták elő koncertszerűen Kocsis Zoltán vezényletével (ahogyan a pesti MűPában is), de kedvező kritikai visszhanggal. Mellesleg Miskolcon hangzott el először Kocsis jóvoltából a teljes mű, a maga idejében cenzúrázott résszel együtt.

A francia romantika ritkán hallható nagyoperájához, Halévy A zsidó nő címűhöz a vendég Litván Nemzeti Operaház szakemberei előzetesen lemérték a miskolci színpadot, és Günter Kramer rendező ehhez igazodva állította be a társulat előadását még otthon. A miskolci eredményt világszínvonalúnak minősítette a közönség soraiban ülő Vincenzo de Viva, a valenziai operaház művészeti igazgatója, megjegyezve, nem ismer olyan helyet Európában, ahol egyszerre tucatnyi francia opera látható.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett operafesztivált a város 150, az oktatási és kulturális tárca 100 millió forinttal támogatta, további 40-50 milliós szponzori hozzájárulás érkezett - tájékoztatta lapunkat Káli Sándor polgármester, hozzátéve, a belvárosi rekonstrukció motorja az európai régióban mind nagyobb hírnévre vágyó rendezvény. Jövőre Muszorgszkij, Prokofjev, Szmetana és mások műveiből szláv operapanorámát terveznek. Bátor Tamás megerősítette értesülésünket: Marton Éva más elfoglaltságai miatt nem vállalja tovább a művészeti vezetői megbízatást, tiszteletbeli elnökként számítanak rá a jövőben.

Halévy A zsidó nő című operája. A címszereplő Ráchel (Joana Gedmintaite) és Eleázár (Victor Aleshkov)
Halévy A zsidó nő című operája. A címszereplő Ráchel (Joana Gedmintaite) és Eleázár (Victor Aleshkov)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.