Régi ellenség - kölcsönös gondozás

Először róhatta le kegyeletét a magyar kormány minisztere Oroszországban a második világháborúban elesett magyar katonák és munkaszolgálatosok előtt. A honvédelmi tárca vezetője tegnap látogatta meg a Don-kanyarban fekvő Boldirjevkában 1997-ben nyitott I. és a négy éve Rudkinóban nyitott II. magyar központi katonai temetőt. Szekeres Imre miniszter a koszorúzást a Voronyezs melletti települések orosz emlékhelyeivel kezdte.
Voronyezs, 2007. június

- Az észtek feldúlják a sírjainkat, mi meg olyan rendesek vagyunk, hogy gondozzuk a külföldiekét - méltatlankodott a tallinni szovjet katonai emlékmű idei áthelyezésére utalva egy asszony. - Á, ez más dolog - nyugtatja a morcos hölgyet a közelben álló elhagyott kultúrház hasonló állapotban lévő gondnoka. - Nem tehetnek róla a katonák, ide kellett jönniük - mondta jóindulatúan. Többen bólogattak, így mire Szekeres a ceremónia után rövid csevejbe kezdett a helyiekkel, már mindenki a kölcsönös gondoskodás szellemében mosolygott.

A kormányközi hadisírgondozó-egyezmény 1995-ös aláírása óta valóban ez utóbbi a jellemzőbb. A nyolcezer katona nyughelyéül szolgáló boldirjevkai és a tizenkilencezer elesettnek helyt adó rudkinói temetőn kívül Oroszország-szerte 369 tábla és emlékmű jelzi magyar katonák sírhelyeit. A 3,6 hektáros rudkinói emlékhely akár ötvenezresre is duzzadhat, amennyiben sikerül fellelni a térségben jeltelenül eltemetett magyar katonákat.

- Tudom, hogy a magyarok a németek oldalán harcoltak, de őket is megilleti a végtisztesség - mondta a frissen érettségizett Valentyina. A "Vojennije Memoriali" Katonai Emlékmegőrző Társaság vezérigazgatója azonban elismeri: olykor győzködni kellett a lakosságot az ilyen temetők létrehozásáról, bár Alekszandr Kirilin szerint nem annyira a veteránok, mint inkább a veteránszervezetek egy-egy vezetője állt ellen az ilyen kezdeményezéseknek. - A kölcsönös gondoskodás érve azonban általában meggyőző volt - mondta a magyar katonák exhumálását végző szervezet vezetője. Az elmúlt tíz év kutatási munkáit az orosz államadósságból elkülönített tízmillió dolláros keretéből finanszírozta a magyar fél. A keret kimerült, új forrásokra van szükség a még tízéves munkához. - Kezdeményezni fogom, hogy a kormány vállaljon kötelezettséget a feladat folytatására, évi félmillió dollár elkülönítésével - mondta lapunknak a honvédelmi miniszter. (A tízéves munka lezárultával a felek a saját területükön fekvő katonai emlékhelyek gondozását finanszírozzák.)

A mintegy ezer magyarországi szovjet katonai temetővel kapcsolatban - amelyek mintegy százötvenezer szovjet katonát őriznek - a miniszter megjegyezte: a kormány tiszteli az ország területén elesettek emlékét. - Így van ezzel a társadalom 98 százaléka is. Bizonyos vagyok abban is, hogy a Szabadság téri szovjet emlékmű is a jelenlegi helyén marad - mondta Szekeres.

Emléktábla a Don-kanyarban
Emléktábla a Don-kanyarban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.