Tubes: jogerős engedély és riadólánc

Jogerőssé vált a Tubesre tervezett katonai lokátor építési engedélye, mivel a honvédelmi miniszter nem találta megalapozottnak az engedély ellen benyújtott fellebbezéseket. A pécsi önkormányzat és a radart ellenző civilek perben támadják meg az engedélyt.

Akár azonnal elkezdheti a HM a Pécs fölé magasodó Tubesen a Dél-Dunántúl légterét óvó radarállomás fölépítését. Ezt a június 20-i dátummal kiadott másodfokú építési engedély teszi lehetővé a tárca számára. Ezt a lokátort eredetileg a régió legmagasabb pontján, a Zengőn akarta megépíteni a HM, de a zöldek tiltakozása miatt 2005 őszén a kormány áttelepítette a beruházást a Tubesre. A radar befogadásáról március 4-én, Pécsett népszavazást tartottak, de a referendum az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt. Ezután a HM kiadta a lokátorra az elsőfokú építési engedélyt, amit az önkormányzat és civil ellenzők megfellebbeztek. A radar elutasítói arra hivatkoztak, hogy a beruházás veszélyezteti Pécs vízbázisát, illetve a telek nem alkalmas építkezésre, mert nincs kapcsolata a közúttal. A fellebbezést a honvédelmi miniszter - a szakhatóságok véleményének megkérdezése után - elutasította, így a radar építési engedélye jogerőssé vált.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere tegnapi közleményében aggályosnak nevezte az építési engedélyt. Ezért kilátásba helyezte, hogy bíróságon kérik a HM határozatának felülvizsgálatát. Ugyancsak perben támadja meg az engedélyt a radarellenzőket integráló Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) - közölte Vicze Csilla szóvivő. A CMM törvénysértőnek tartja, hogy egy 2002-es kormányrendelet a katonai létesítmények engedélyezését a HM-re bízza, a mozgalom jogászai szerint ez a közigazgatási eljárási törvénnyel ütközik.

Az engedély bírósági megtámadásáig viszont a HM hozzáfoghat a beruházáshoz. Arról, hogy a pernek lesz-e halasztó hatálya a beruházásra, bíróságnak kell majd döntenie, mégpedig a kereset benyújtását követő nyolc napon belül. Annak érdekében, hogy a munkálatokhoz a HM addig se foghasson hozzá, a CMM riadóláncot működtet, s ha a tárca munkagépei megindulnának a Tubesre, a mozgalom tagjai és szimpatizánsai megpróbálják megakadályozni a beruházás elkezdését. Emlékezetes, hogy ugyanez egyszer már - a Zengőn - sikerült is: 2004 elején a környezetvédők a hegycsúcshoz vezető úton - magukat a fákhoz láncolva - meggátolták, hogy a HM elkezdje a radar építését.

Tubes - a NATO-radar vitatott helyszíne
Tubes - a NATO-radar vitatott helyszíne
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.