Rákgyógyszerekkel üzérkedtek

Több tízmillió forint értékű onkológiai készítménnyel való üzérkedés ügyében nyomoz a rendőrség. Az ügyészség kezdeményezte egy gyógyszerügynök előzetes letartóztatását. Egy főorvos elismerte a csalást.

Még szabadlábon védekezik az a gyógyszerügynök, aki a gyanú szerint drága onkológiai készítményeket vitt illegálisan külföldre. A nagykereskedelmi cég alkalmazottja onkológusokat keresett meg azzal, hogy hormonkészítményeket, csonterősítőket, illetve citosztatikumokat írjanak betegeiknek, illetve rendeljenek az intézményi patikába, majd váltsák, váltassák ki, s adják át neki. Ő Szerbiában értékesítette a különösen értékes "árut". Az ügyben tizenegy onkológus és több onkológiai centrum érintett. Egy főorvos már beismerő vallomást tett. Megkeresésünkre a bűncselekmény gyanújáról az Onkológiai Szakmai Kollégium titkára, Kásler Miklós tájékoztatta lapunkat, hangsúlyozva: a testület elhatárolódik a történtektől, s mindent megtesz, hogy az ügy részleteire fény derüljön. A múlt pénteken a testület úgy döntött: felkéri tagjait, nyilatkozzanak, érintettek-e az ügyben. Erről körlevelet is kibocsátottak.

A tizenkét hazai onkológiai centrum vezető közül többet megkerestünk, tettek-e már lépéseket az ügy tisztázására. Erfán József, a nyíregyházi központ vezetője hétfőn összehívta kollégáit, s megnyugtató válaszokat kapott. Pikó Béla, a gyulai centrum főorvosa szerint a kollégiumi ülésen az ügy többeket sokkolt, de a testületnek egyelőre csak arra volt módja, hogy a tagokat nyilatkoztassa. Bodoky György, a Szent László Kórház főorvosa is beszélt az orvosaival, s ennek alapján állítja: osztályán nem volt visszaélés. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem onkológusa elmondta, hogy az egyetem orvosai nyilatkozatot fogadtak el a betegérdek mindenekfölött álló voltáról, s arról, hogy a gyógyszereket annak kell megkapnia, akinek felírták. Ruzsa Ágnes, a zalaegerszegi központ vezetője csak tegnap értesült a történtekről, ezért még nem tett lépéseket. Thurzó László, a szegedi egyetem klinikájának vezetője rövidesen nyilatkozatot kér az orvosoktól, bár - hangsúlyozza - ez náluk csak formális lehet: a készítményeket személyre szólóan adják le, a rendszert gyakorlatilag lehetetlen kijátszani. Kásler Miklós, az onkológiai intézet főigazgatója is minden orvosával beszélt, a visszaélés szerinte náluk is kizárt. Szűts Miklós, a kecskeméti központ vezetője, a kollégium elnöke nem nyilatkozott. Mayer Árpád, az Uzsoki kórház onkológiai centrumának vezetője - az ő beosztottja az egyetlen, aki már elismerte, részt vett a csalásban - mindenekelőtt azt tisztázta, érintették-e a betegek jogait a történtek. Hét évre visszamenőleg minden kórlapot átvizsgált, kiderült, hogy a páciensek megkapták a szükséges kezelést. A csaláshoz szükséges recepteket mindezeken felül írták. Vagyis a kár az egészségbiztosítót érte. Az ügyben a BRFK nyomoz. A rendőrség egyelőre indokolatlannak tartotta az ügyészség kezdeményezését, hogy a "fő szervező" kerüljön előzetes letartóztatásba. Részleteket mára ígértek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.