Phenjan fogadja a megfigyelőket

Észak-Korea hozzákezd a hatoldalú tárgyalásokon februárban kötött megállapodás végrehajtásához a jongbjoni atomerőmű reaktorának leállításával. Ezt a phenjani külügyminisztériumra hivatkozva jelentette a helyi hírügynökség.

A holtpontról azért történt elmozdulás, mert végre - Oroszország segítségével - megérkezett Észak-Koreába az a 25 millió dollár, amelyet pénzmosás és hamis pénznyomás vádjával hozott amerikai büntetőintézkedések miatt egy makaói bankszámlán befagyasztottak.

Néhány napja váratlan látogatást tett Phenjanban Christopher Hill amerikai nukleáris tárgyalási főmegbízott, aki ígéretet kapott, hogy a pénz megérkezését követően akár már három héten belül Észak-Korea bezárja a jongbjoni atomerőmű reaktorát.

Ma Phenjanba érkezik a finn Olli Heinonen igazgatóhelyettes vezetésével a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége, hogy megállapodjon a nukleáris létesítmény bezárásának ellenőrzéséről. A februári megállapodás szerint cserében Észak-Korea az első menetben 50 000 tonna fűtőolajat kap, amelynek biztosítását Dél-Korea vállalta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.