Tubes-radar: Szekeres elutasította a fellebbezéseket

A honvédelmi miniszter nem találta megalapozottnak a fellebbezéseket, ezért érvényes a Pécs melletti Tubes-tetőn működő katonai híradóbázis korszerűsítésére és a radarállomás telepítésére vonatkozó építési engedély - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-t. A pécsi polgármester javasolja, hogy az önkormányzat kezdeményezze a határozat bírósági felülvizsgálatát. A Fidesz helyi csoportja megdöbbenéssel értesült a tárca vezetőjének döntéséről.

Miután a március 4-én megtartott helyi népszavazás érvénytelen lett, kormányhatározat hatalmazta fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert a beruházás elindítására - emlékeztetett a szaktárca közleményében. Hozzáfűzték azt is, hogy az elsőfokú építési hatóság április 19-én az összes illetékes szakhatóság jóváhagyásával kiadta az elsőfokú építési engedélyt.

Mint a HM a közleményben írja, ezt követően harmincketten nyújtottak be fellebbezést a honvédelmi miniszterhez, mint az engedélyezési folyamatban másodfokon eljárni jogosult hatósághoz. Közülük 25-en fenntartották, heten pedig a másodfokú eljáráskor visszavonták a fellebbezést.

A HM felhívta a figyelmet arra is, hogy mindvégig a demokrácia írott és íratlan szabályait betartva járt el a radartelepítés ügyében: folyamatosan egyeztetett a pécsi önkormányzattal, partneri viszony kialakítására törekedett a helyi szakmai és civil szervezetekkel. A radartelepítéssel kapcsolatos pécsi népszavazási kezdeményezést illetően pedig azt hangsúlyozták, bármilyen eredményt is hoz a népszavazás, azt a HM tiszteletben tartja és elfogadja.

Pécs polgármestere bírói felülvizsgálatot javasol

Pécs polgármestere javasolni fogja, hogy az önkormányzat kezdeményezze a Tubesre kiadott másodfokú építésügyi engedély bírósági felülvizsgálatát. Ezt Tasnádi Péter közölte hétfőn az MTI-vel. A polgármester közleményében arra kérte a honvédelmi minisztert, hogy indokainak ismertetésével adjon választ Pécs önkormányzatának és a város lakóinak döntése megalapozottságáról.

Tekintve, hogy a tárca információs irodát nyit Pécsett, elvárja, hogy azon keresztül a honvédelmi tárca vezetője folyamatosan tájékoztassa az önkormányzatot és Pécs polgárait a minisztérium döntéseiről, az előkészületi munkálatok minden egyes szakaszáról.

 Közleményében e mellett arra kéri a Pécsről származó Sólyom László köztársasági elnököt, hogy tekintélyét latba vetve segítsen abban, hogy a Zengőről a Tubesre került radar miatt kirobbant vita véget érjen.

A honvédelmi miniszter döntése, amelyben mint másodfokú építésügyi hatóság építési engedélyt adott ki a Tubesre, bár a hatályos jogszabályok szerint nem törvénysértő, mégis aggályos, ezért javasolni fogja, hogy az önkormányzat kezdeményezze a határozat bírósági felülvizsgálatát. Ugyanakkor mint írta, Pécs jogi észrevételei sajnos nem halasztó hatályúak, így mostantól az építkezés mindennemű következményeiért a felelősség a honvédelmi minisztériumot terheli.

A civilek szerint már az első fok is törvényt sértett

A jogerős építési engedély kiadására reagálva Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője többek között elmondta, álláspontjuk szerint a magyar demokratikus jogállamiságot kérdőjelezi meg, hogy újabb eljárás lebonyolítása nélkül hagyták helyben az első fokú építési hatóság törvénysértő határozatát. Hozzátette, a határozat kézhez vétele és annak áttanulmányozása után kívánnak a Fővárosi Bírósághoz fordulni.

A Fidesz megdöbbenését fejezte ki

A Fidesz pécsi csoportja megdöbbenéssel vette a hírt, miszerint a honvédelmi miniszter aláírta a másodfokú határozatot, így az építési engedély jogerőssé vált. "Szekeres Imre nem csak közel 40.000 pécsi véleményét hagyta figyelmen kívül, hanem azokat a szakmailag megalapozott aggályokat is, mellyel a fellebbezők éltek" - írta közleményében Révész Mária, a helyi Fidesz frakció vezetője. Sajnálatosnak tartják, hogy sem a pécsi önkormányzat fellebbezésében, sem az állampolgárok és civil szervezetek fellebbezéseiben foglalt törvénysértések orvoslásával nem foglalkozik a határozat. "A város részéről a további fellebbezés már csak politikai bohóckodás, hiszen a változtatási tilalom elrendelése lett volna az egyedüli és járható út" - vélte a helyi Fidesz frakcióvezetője.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.