Az SZDSZ és Thürmer sem adna kitüntetést Horn Gyulának

Az SZDSZ nem támogatja Horn Gyula állami kitüntetését - közölte Horn Gábor, ügyvivő hétfőn. A politikus elmondta: a liberálisok következetesen képviselt álláspontja, hogy aktív politikus ne kapjon állami kitüntetést.

"Nagyon rossz gyakorlatnak tartanám, hogy ha elkezdenék az aktuális kormánypártok a saját gyakorló politikusaikat kitüntetni" - jegyezte meg. Hozzátette: erre hivatkozva, a kitüntetéseket előkészítő bizottság keddi ülésén azt fogja javasolni, hogy ne támogassák a volt miniszterelnök kitüntetését.

Az SZDSZ ügyvivője nem kívánta kommentálni, hogy Sólyom László köztársasági elnök aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését 1956-os tevékenysége miatt.Thürmer: Horn ne kapjon kitüntetést

 Thürmer Gyula szerint Horn Gyula volt miniszterelnököt nem illeti meg, hogy a Magyar Köztársaságtól kitüntetést kapjon; a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke erről hétfőn beszélt az MTI-nek.

"Ha én lennék a miniszterelnök, (...) nem terjeszteném elő Horn Gyulát kitüntetésre, de nem azért, mert '56-ban karhatalmista volt. Az az ember, aki beléptetett bennünket a NATO-ba, aki eladta a magyar (...) áramelosztási rendszert a külföldi tőkének, az ne kapjon a Magyar Köztársaságtól kitüntetést" - fogalmazott Thürmer Gyula. Mint mondta, ugyanakkor Sólyom László köztársasági elnök szükségtelenül teszi próbára az alkotmányt. Az államfőnek nincs joga ezeket a döntéseket megkérdőjelezni - fűzte hozzá.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.