"Azután, hogy kirobbantottam a botrányt, senki sem halt meg"

Pénteken éjszaka ismeretlenek brutálisan megverték Kármán Irén dokumentumfilm-készítő újságírót, aki komolyan foglalkozott a kilencvenes évek olajszőkítési ügyeivel, mostanában pedig a 13 éve alakult Cattani csoport tevékenységéről készülő filmhez gyűjt anyagot. A támadás sajtóvisszhangját szemlézzük.

Karancsi-interjú

Karancsi Tibor nyilatkozott Kármán Irén megveréséről a hvg.hu újságírójának.
(Karancsi Tibor, a szeghalmi kapitányság volt főnyomozója a ’90-es évek közepén azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a dél-békési főrendőrök fedezik az 'olajmaffia' tevékenységét. Ezt egy konkrét esettel támasztotta alá a nyilatkozataiban: 1995. május 25-én a füzesgyarmat-macskási üzemanyagtelepen vagonokból kőolajat fejtettek át tartályokba és kamionokba. Karancsi ezt jelentette a bűnügyi osztály vezetőjének, K. Lajosnak, aki azzal küldte el a rendőröket a helyszínről, hogy az eset a Vám- és Pénzügyőrség Nyomozó Hivatalának hatáskörébe tartozik, akikkel ő felveszi a kapcsolatot. Ám a történtekről csak órák múlva tájékoztatta az illetékeseket, akik a helyszínre érkezve a szerelvényeknek már csak hűlt helyét találták. Az ügyészség K. Lajost hivatalos személy által elkövetett cselekmény bűnpártolása miatt vádolja.
A százados által feltárt olajügy kapcsán vizsgálat indult el, ennek során több rendőrt elítéltek. Karancsi Tibor nyilatkozataiban mindig hangsúlyozta, hogy ezzel együtt az ügyben a nagypolitika is érintett volt, és annak résztvevői a mai napig is ott ülnek az ország törvényhozó testületében.)
Részlet Karancsi Tibor nyilatkozatából:
"Irént a talpraesettsége és bevállalóssága tette nagyon szimpatikussá a számomra. Egy temperamentumos, optimista emberként ismertem meg, aki egyáltalán nem ijedős. Ahogy egyre jobban beleásta magát az olajszőkítési ügyekbe, többször is figyelmeztettem, legyen óvatos, azok ott nem ismernek tréfát. Éppen három hete egy belvárosi kávézóban beszélgettünk hármasban, vele és Sándor Istvánnal. Ott is szóba hoztam, Irén, vigyázz, mert vannak rosszakaróid. Kicsit viccesen mondtam neki, „a kocsiban a visszapillantó-tükröt ne csak sminkelésre használd”. A Mokkában való szereplése után újra mondtam neki: hátra is kellene nézni, nem? Irén egyébként nagyon jól tudta, hogy aggodalmaskodásomnak alapja van.
hvg.hu: Számított arra, ami péntek este történt?
K.T. : Benne volt a pakliban, de nem hittem volna, hogy "azok" ilyen messzire mennek el. Úgy tűnt, a nyilvánosság egyben biztosítékot jelent: annak idején két év alatt öt munkatársamat ölték meg rejtélyes körülmények között, de azután, hogy kirobbantottam a botrányt, senki sem halt meg. Engem is megfenyegettek, sőt, mint Irént, meg is vertek, még 1997-ben." Tovább a hvg.hu cikkéhez>>>

Haraszti: nagyon egészséges az újságírótársadalom válasza

Hétfőn reggel a Klubrádiónak nyilatkozott Haraszti Miklós, az EBESZ médiaszabadság-biztosa, aki a hét végén Kármán Irén megtámadásának kapcsán különleges nyomozást sürgetett. Bár az újságíró megverését még nem vizsgálták ki, a körülmények Haraszti szerint nagyon valószínűvé teszik, hogy írásai miatt "büntették meg".
Haraszti Miklós szerint most az a döntő kérdés, hogy kialakul-e nálunk egy ilyen bűnözés-típus. Kifizetődőnek találja-e az alvilág, hogy ilyen módon cenzúrázza a sajtót, félemlítse meg nemcsak az áldozatot, hanem a sajtó más munkatársait is. "Ez még nem dőlt el, és nagyon egészségesnek tartom a magyar társadalom és azon belül a magyar újságírótársadalom reagálását" - mondta Haraszti Miklós. - "Pontosan azt teszik, amit tenni kell: információzuhannyal, információbüntetéssel fenyegetik meg a feltételezett tetteseket." További részletek>>>

Közösségi blog


Kármán Irén blogjáról: "A Szemben a maffiával most igazi közösség blogként működik, ahol a hozzászólások (majdnem) ugyanolyan fontosak, mint a blogger bejegyzései" - írja Pollner a hvg.hu oldalon olvasható Médiablogjában>>>

A nap embere

"...mindannyiunknak figyelmeztetés kell legyen: háromgyermekes családanyaként nem szabad lemerülni az alvilág legsötétebb bugyraiba. Még akkor sem, ha erkölcsi kötelességünknek érezzük az igazság feltárását. Tenni kell a dolgunkat. De hősök csak a filmvásznon vannak. Sajnos" - olvasható a Népszavában>>>

Még legalább egy hétig címlapon lesz...


Sötét képet fest a kilátásokról a Magyar hírlapban Máté T. Gyula újságíró:
"Kármán Irén újságíró megveretése még legalább egy hétig címlapon lesz, és utána is felbukkan néha a belső oldalakon. Valamelyik mívesebb bulvárlapban aztán idővel felvetődik az is, hogy Kármánt talán nem is az olajbárók és mentoraik utáni nyomozás miatt, hanem üzleti, családi avagy szerelmi okból verték meg, netán maga az újságíró rendezett címlapsztorit önveretéssel.
Kármán Irén újságírót cirka egy év múlva viszontláthatjuk majd valamelyik késő esti tévéműsorban, amint elkeseredetten elmondja, hogy továbbra sem tudni semmit arról, ki verte meg, ki rendelte el megfélemlítését. S főleg, hogy mi van az olajügyekkel.
Cinikus vízió? Főleg ebben az országos együttérzésért kiáltó pillanatban? Az hát! Sőt reális, valóságos jövőkép."
(...)
"...most összefog az újságíró-társadalom, a politikai elit? Hogyne. Lesznek szép szavak, szólamok. Aztán pedig közösen feltárjuk, tisztába tesszük a múlt mai valóságot meghatározó összefüggéseit, s egy csapásra megszűnnek a fent vázolt újságíróverő okok is… A rosszakból meg jók lesznek.
Valóságos, ugye? Mint egy biztató 'Hajrá, Kovács néni!'
A nagy gesztusok helyett egyszerűen írni kellene, pontosabban megírni. Nyomozni és kinyomozni. Mint ahogy Kármán Irén próbálja." Tovább  a MagyarHírlap cikkéhez>>>

P. Tamás, aki nem szerepel Kármán Irén könyvében

A Magyar Hírlap szerint: "Kármán Irén írta a Szemben a maffiával című könyvet, ami az olajszőkítésessel foglalkozik, sőt filmet is forgatott a témában. A könyvben rengeteg emberről húzzák le a vizes lepedőt, kivéve egyet: az olajbizniszelőknek védelmet biztosító P. Tamás neve sehol sem szerepel, holott ő az, akinek mindenki tartozik. Elképzelhető, hogy a szőkítók neki akartak üzenni." >>>
A Klubrádió reggeli műsorában nyilatkozó Sándor Istvántól, a "Papától" ennek kapcsán Pikó András megkérdezte, hogy feltételezhetjük-e, hogy Kármán Irén szorosabb, kivételezettebb viszonyban áll P. Tamással, amire a volt rendőrtiszt úgy válaszolt: P. Tamás a könyv, illetve dokumentumfilm-készítés során "meg lett keresve", de arról, hogy P. Tamás szoros vagy közeli kapcsolatban állt-e Kármán Irénnel, semmit nem tud mondani.

Nagy ívű összefüggések


A Magyar Nemzet nyomtatott változatában Seszták Ágnes nagy ívű összefüggéseket "tár fel" Le- és felszámolások című cikkében:
"Magyarország úgy csúszik az ököljog és az önbíráskodás mocsarába, mint ahogyan azt a terroristaoktató könyvekben illusztrálják.
Minden kicsiben kezdődött: nem tetszik a tanár pofája, nosza, vágjunk be neki egyet."
(...)
"Ingerküszöbünkkel 'megszokatták', hogy a kisebbség verheti a gyerek tanítóját. Meg úgy általában bárkit. Mert? Mert ideges, mert más a kultúrája (?). És? Történik erélyes fellépés, netán a törvény ökle lesújt egyszer is? Nem. Ugyanez a helyzet a leszámolásokkal is. Betonba öntenek, megkéselnek, felrobbantnak embereket, lakásokat - néma csend."
(...)
"Aztán tavaly ősszel felnyílt egy láthatalan zsilip, és megtapasztaltuk, mennyire veszi komolyan Gyurcsány Ferenc kormánya az emberi jogokat."
(...)
"A Magyar nemzet munkatársát a minap cigányok akarták megverni, más kollégák az épülő Szilvásy-rezidencia megtekintésével idegesítik a hatalmat, és most összeverték Kármán Irént, aki évek óta az olajos ügyek feltárásán dolgozott." Tovább a Magyar Nemzet Online-hoz>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.