Tom Cruise-ellenes német egység

A német bulvársajtót lázba hozta, a politikusokat viszont aggasztja Tom Cruise szcientológiai háttere. A nagy pártok határozatot hoztak, hogy a Bundeswehrhez tartozó épületben ne forgathasson az amerikai sztár.

A német filmipar és bulvársajtó valóságos lázban ég, hogy Tom Cruise júliustól a potsdami Babelsberg-stúdióban forgatja a Hitler elleni merénylet kitervelőjéről, Claus Schenk von Stauffenbergről szóló új filmjét, a német politikát azonban egyáltalán nem ragadja magával a hév. Sőt, a Bundestag határozatot szavazott meg arról, hogy a szcientológiai egyház lelkes tagjaként ismert, 44 éves hollywoodi sztár nem is forgathat a híres berlini Benderblockban, ahol Von Stauffenberg gróf eltervezte a merényletet, s ahol kivégezték a náci diktátor elleni összeesküvőt.

A dolog egyetlen szépséghibája: Cruise-ék nem is kértek engedélyt ahhoz, hogy a Bundeswehrhez tartozó ingatlanban forgathassanak. Mindez azonban kevéssé zavarta a parlamenti határozat előterjesztőjét, Antje Blumenthalt. A CDU/CSU szektaügyi szakértője szerint a határozat lényege, hogy egységfrontot alkossanak a fősodorba tartozó pártok szerint szektának számító szcientológiai egyház ellen. Franz-Josef Jung (CDU) védelmi miniszter is a forgatási tilalom mellett érvelt arra hivatkozva, nem szabad esélyt adni arra, hogy Cruise a Hitlerrel szembeni német ellenállás egyik vezéralakját a szcientológia melletti propagandára használja fel. A szociáldemokraták szerint megdöbbentő, hogy Von Stauffenberget pont egy olyan színész alakítja, akinek a szektája kétes módszerekkel próbál embereket lelkileg és anyagilag behálózni.

Berthold Schenk von Stauffenberg, az 1944. július 20-i merénylet kitervelője legidősebb fiának szintén nagyon nem tetszik, hogy egy szcientológus alakítja az apját. Ebből csak valami szemét lesz - nyilatkozta a film címeként a merénylők által használt jelszót, a Walkürt választó szuperprodukcióról. Cruise egyébként legutóbbi berlini látogatásakor demonstratív módon felkereste a szcientológusok németországi központját, a belvárosban felhúzott látványos üvegpalotát.

Berlin

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.