Az MSZP kiáll Horn Gyula mellett

Az MSZP azt kéri az államfőtől, hogy Horn Gyula érdemeire való tekintettel írja alá a miniszterelnök javaslatát a kitüntetésére - mondta szombaton Hiller István, a párt alelnöke. Utalt arra, hogy Horn ismert és elismert politikus, aki a rendszerváltozás utáni parlamentnek 1990 óta tagja.

Arra a kérdésre, nem ellentmondás-e az, hogy miközben az MSZP ápolja Nagy Imre emlékét, addig a miniszterelnök kitüntetésre javasolja Horn Gyulát, aki elmondása szerint 1956-ban a karhatalmi alakulatok tagjaként "a törvényes rendet védte", és ez alapján végezték ki Nagy Imrét, az alelnök közölte: egy ilyen magas kitüntetés egy egész gondolkodásmód, egy egész politikai teljesítmény megítélése.

Az MSZP alelnökének szavaira reagálva Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője megismételte az államfő korábbi álláspontját, amely szerint az ügyben új fejleményt csak az Alkotmánybíróság értelmezése jelenthet, amit értesülése szerint még a nyári szünet előtt meghoz a testület. Abban sincs változás - közölte a főosztályvezető -, hogy Sólyom László a volt miniszterelnök 1956-os tevékenysége, valamint az erről mostanáig fenntartott nézete miatt aggályosnak tartja a szocialista politikus kitüntetését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.