Pancho-szobor halászlével

Egy kis falu, Zalaszabar majd minden lakója ünneplőbe öltözött szombat délután. A Kis-Balaton mellett fekvő, 630 lakosú településen nem mindennapi izgalmakat jelentett, hogy egy napra esett a község első halászléfesztiválja, s az, hogy teret neveznek el Puskás Ferencről, felavatják az Aranycsapat futballistájának mellszobrát, labdarúgótornát rendeznek, s vendégül láthatják a Real Madrid két labdarúgó-legendáját.

Kalmár István, a falu polgármestere - aki tisztes foglalkozását tekintve fogorvos - a fejébe vette, hogy felpezsdíti a község életét. Kalmár úr megelégelte, hogy a település éppen csak vegetál, évi száz-egynéhány milliós költségvetéséből kifizetik, amit kell, ám a fejlődéshez ez nem elég. Előbb azt találta ki a polgármester: az első kis-balatoni halászléfesztivál megrendezésével felhívják a falu természeti értékeire, boraira a turisták figyelmét. Aztán egyik ismerősének ötletét tolmácsolta a képviselő-testületnek: nevezzék el Puskás Ferencről a falu közepén lévő, Fő térnek hívott placcot. Mindkét ötlet sikert aratott, a futballista özvegye pedig támogatja a kezdeményezést. A Puskás tér ügyében pedig szobrot rendeltek a labdarúgóról Papp György Zoltántól, emléktornát hirdettek, meghívták Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat egykori játékosát. A remek spanyol kapcsolatokkal rendelkező, egykor a Cadiz csapatában profiskodó korábbi kiváló válogatott kapus, Szendrei József segítőkész közreműködésével pedig meghívták Puskás Ferenc két egykori Real Madrid-os csapattársát is. A 78 éves José Emilio Santamariát hatszoros spanyol bajnokként és négyszeres BEK-győztesként jegyzik a futball-lexikonokban -, míg a 68 esztendős Ignacio Zoco hétszer ünnepelhetett spanyol bajnoki elsőséget, s egyszer BEK-diadalt.

Szombaton szép számmal érkeztek vendégek - a hazaiakon kívül német turisták is - Zalaszabarra: kétszer annyian voltak a faluban, mint amennyi az állandó lakosok száma. Tizenhat csapat nevezett be a halászléfőző versenyre, ugyanennyi a Puskás emléktornára, az egykori Fő téren pedig ott ült egymás mellett Buzánszky Jenő, Puskás Ferenc özvegye, Erzsébet asszony, s a népszerű Pancho két egykori remek játékostársa, José Emilio Santamaria, valamint Ignacio Zoco.

- Kicsi ez a falu, de nagy a szíve - mondta meghatottan José Emilio Santamaria a Puskás-szobor leleplezése után. Nehezen találta a szavakat Ignacio Zoco:

- Büszkék lehetnek Panchóra, soha nem szabad elfeledniük.

Zalaegerszeg

A Puskás-szobor előtt Buzánszky Jenő, Erzsébet asszony és Kalmár István polgármester
A Puskás-szobor előtt Buzánszky Jenő, Erzsébet asszony és Kalmár István polgármester
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.