Hiller: az államfő vizsgálja felül álláspontját Horn kitüntetéséről

Az MSZP azt kéri Sólyom László köztársasági elnöktől, vizsgálja felül Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésével kapcsolatos álláspontját - mondta Hiller István, a párt alelnöke Budapesten sajtótájékoztatón. Kumin Ferenc a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője erre reagálva hangsúlyozta, hogy az ügyben új fejleményt csak az Alkotmánybíróság értelmezése jelenthet, amit értesülése szerint még a nyári szünet előtt meghoz a testület.

Hiller István közölte: azt kérjük az államfőtől, hogy Horn Gyula érdemeire való tekintettel írja alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatát a kitüntetésre.

Hozzátette: Horn Gyula a magyar politika egyik legismertebb és legelismertebb személyisége Európában, sokat tett a szabad Magyarország megteremtéséért és Európa újraegyesítéséért. Emlékeztetett rá, hogy Gyurcsány Ferenc Horn Gyula 75. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetésre javasolta a volt miniszterelnököt, a köztársasági elnök azonban a kitüntetést aggályosnak tartja.

Hiller István elmondta: szinte nincsen olyan európai uniós állam, amely köszönetét és háláját ne fejezte volna ki Horn Gyulának. Hozzátette: olyan kitüntetések birtokosa, amelyeket valóban csak a legjelentősebb politikusok nyernek el. Példaként említette a németországi Nagy Károly-díjat, amelyet Horn Gyula mellett megkapott Tony Blair brit miniszterelnök, Francois Mitterand volt francia államfő és I. János Károly spanyol király.

"Ismert és elismert politikus, aki a rendszerváltozás utáni parlamentnek 1990 óta tagja" - mondta az alelnök, hozzátéve: az MSZP kiáll a volt miniszterelnök mellett.

Arra a felvetésre, miszerint Horn Gyula Kádár Jánost szociáldemokrata politikusnak nevezte, míg Gyurcsány Ferenc szerint   választani kell Kádár János és Nagy Imre között, Hiller István elmondta: ez a vita Horn Gyula az európai újraegyesítésben szerzett érdemeit semmilyen módon nem befolyásolja.

Arra a kérdésre, nem ellentmondás az, hogy miközben az MSZP ápolja Nagy Imre emlékét, addig a miniszterelnök kitüntetésre javasolja Horn Gyulát, aki elmondása szerint 1956-ban a törvényes rendet védte, és ez alapján végezték ki Nagy Imrét, az alelnök közölte: egy ilyen magas kitüntetés egy egész gondolkodásmód, egy egész politikai teljesítmény megítélése. Hozzátette: Horn Gyula számot vetett életével, és erről a legnagyobb nyilvánosság előtt beszámolt.

Kumin Ferenc megismételte, hogy továbbra is a köztársasági elnök eddigi nyilatkozatai érvényesek: Sólyom László megvárja az Alkotmánybíróság kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését, illetve a volt miniszterelnök 1956-os tevékenysége, valamint erről mostanáig fenntartott nézete miatt aggályosnak tartja, hogy Horn Gyulát kitüntessék.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.