A rendőrségi vizsgálatok nyilvánosságát követeli a Civil Jogász Bizottság

Nyílt levélben követeli az őszi eseményekkel kapcsolatos vizsgálatok nyilvánosságra hozását a rendőri vezetőktől és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától a Civil Jogász Bizottság - jelentette be Morvai Krisztina, a testület vezetője.

 

"Most, nyolc hónap után érett meg a helyzet arra, hogy azt mondjuk: hogy-hogy még nem készültek el azok a vizsgálatok, amelyeket ígért a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is. (...) Tudomásunk szerint mind a kettő készen van, csak nem került nyilvánosságra. Óriási tévedés azt hinni, hogy ez valami szolgálati titok, vagy államtitok jelszóval el lehet mismásolni, szőnyeg alá lehet söpörni. Ezek közérdekű adatok" - hangsúlyozta Morvai Krisztina.

A jogászbizottság szerint Papp-jelentés néven elkészült egy rendőri értékelés a szeptember 19-21-i és október 23-i eseményekről, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka pedig még ősszel azt ígérte, hogy jelentés készül a bv-intézetekben történtekről.

A jogász elmondta: bizalommal fordulnak az új rendőri vezetők felé, szívesen konzultálnak velük annak érdekében, hogy megtisztuljon a rendőrség. Morvai Krisztina szerint nem lehet addig megújulásról beszélni a rendőrségen belül, amíg a felelősségi viszonyok nem tisztázódnak, és nem távolítják el az állományból azokat, akik a jogsértésekért felelősek voltak.

Az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka mellett levelet küldenek a rendészeti miniszternek és az összes országgyűlési képviselőnek.

A parlamenti képviselőktől azt kérik, hogy írják meg: miként látják az őszi eseményeket és mit tettek meg annak érdekében, hogy a demonstrációt kísérő jogsértések nyilvánosságra kerüljenek és felelősségre vonják a tetteseket - tette hozzá.

Morvai Krisztina hangsúlyozta: a rendőrök ellen indított eljárásokat sorban szüntetik meg, úgy tűnik, mintha nem követtek volna el semmit az egyenruhások az őszi tüntetések során.

A Morvai-bizottság februárban nyilvánosságra hozott jelentése szerint Magyarországon tavaly ősszel a rendőrség brutálisan lépett fel. Önkényes letartóztatások történtek, az eseményekért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős.

A testület szerint tavaly szeptemberben és október 23-án tömeges önkényes letartóztatásra és rendőri brutalitásra került sor.

Kovács Klára, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának megbízott szóvivője úgy reagált: korábban készítettek egy nem nyilvános, belső szakmai vizsgálatot, amelyet az igazságügyi tárcának küldtek meg. Szerinte az ügyészség nem állapított meg semmilyen olyan mulasztást, személyi felelősséget, amely miatt hivatalból vizsgálatot kellett volna indítani.

Az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője közölte: a tévészékház ostromát, és az október 23-án történteket rendőrszakmai szempontból két, az országos rendőrfőkapitány által felállított bizottság vizsgálta.

Mint mondta, az egyik az úgynevezett „Ignácz-bizottság” néven ismertté vált testület, amelynek jelentését az ORFK korábban nyilvánosságra hozta. A másik bizottság - amelynek vezetője Papp Károly dandártábornok, ez időszakban Fejér megye rendőrfőkapitánya, azóta a REBISZ parancsnoka volt - az október 23-án és az azt követő időszakban történtek szakmai értékelését végezte el.

A „Papp-bizottság” megállapításait tartalmazó jelentés „nem nyilvános” minősítésű - mondta, hozzátéve: tekintettel azonban az érdeklődésre, Bencze József országos rendőrfőkapitány úgy döntött, hogy készüljön a jelentés állam- és szolgálati titkot nem tartalmazó, közérdekű részeiből nyilvánosság elé tárható kivonat.

Az összefoglalót az ORFK közbiztonsági szakemberei július 5-i határidővel készítik el, s az anyagot ezt követően - mintegy az őszi események megnyugtató lezárásaként és végső értékeléseként - az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztató keretében ismerteti majd.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.