Hat ügyvéd, egy eset

Az erőszak miatt gyanúba fogott rendőrök ügye évekig is eltarthat. Öt védő szerepel a gyanúsítottak oldalán, egy az őket vádoló lány mellett. Vajon miért éppen őket választották, és ők miért vállalták az ügyet?

Dr. Magyar György ismert ügyvéd. Ő védte a whiskys néven elhíresült bankrablót, Ambrus Attilát, Farkas Péter birkózót, a Nógrádi testvéreket, és ő képviseli a móri bankrablás áldozatait is. Ő annak az R. Gábornak a védője, akit E. Zsanett megerőszakolásának bűnsegédletével gyanúsítanak. A 24 éves őrmester munkatársai és családja kereste meg. - Arra hivatkoztak, hogy más esetekben is képviseltem már bajba jutott rendőröket, többek között a Simon-ügyben. Akkor döntöttünk a képviselet elvállalásáról, amikor meggyőződtünk róla, hogy R. Gábor védekezése törvényes eszközökkel támogatható. Sokszor vállal az iroda úgynevezett szívességi vagy mérsékelt díjazású képviseletet, rászorultság, egyedi méltányolható körülmény okán. A Zsanett-ügyben a rokonok és kollégák a méltányos költséget vállalták, mert annyira biztosak a gyanúsított ártatlanságában - magyarázza Magyar.

Soltészné dr. Nagy Katalin szintén rutinos a szakmában, egykor bíróként dolgozott, de azóta számos kevéssé jó hírű védence volt, mint például Németh István, a Soós-féle gyilkosság egyetlen nem kivégzett elkövetője, vagy a hírhedt Daxner-ügy tettese, amelyben egy fiatalember az elmegyógyintézetben négy lövéssel ölte meg kezelőorvosát. De képviselte annak a három futballistának az egyikét is, akiket csoportosan elkövetett szexuális erőszakkal vádoltak. Az ügyvédnő E. Zsanett ügyében F. Zsoltot, azt a 24 esztendős rendőrt képviseli, akit a lány erőszakos nemi közösüléssel vádolt, ám a legutóbbi szembesítésen már nem ismerte fel támadójaként. - A gyanúsított rendőr menyasszonyának testvére ajánlott F. Zsoltnak, aki megbízott képviseletével. Az ügy kirobbanásakor az ő helyzete volt a gyanú szerint a legnehezebb. Az első fogdai találkozás után azonban teljes meggyőződéssel vállaltam védelmét. Nem ez az első eset, hogy rendvédelmi szervezet munkatársát képviselem. Talán furcsa, de nő létemre már védtem olyan fiatalembert, akit csoportosan elkövetett szexuális erőszakkal vádoltak. Az ügyvédnő a díjazását magánügyének tekinti.

Somfainé dr. Vajda Ágnes korábban 8 évig ügyészként dolgozott, ugyanennyi ideje ügyvéd, főleg büntetőügyekre szakosodott. I. Tibor kirendelt védője volt, s mivel védence szimpatikusnak találta, képviselője maradt. - A közvélemény eleinte csak a sértetti verziót ismerhette, mivel a rendőrök előzetes letartóztatásba kerültek. De nekik is van becsületük, sőt az ártatlanság vélelme is megillette őket. Sokszor képviseltem rendőröket, köztük olyanokat, akik most is magas beosztást töltenek be. Ügyvédként akadt néhány szexuális bűncselekménnyel kapcsolatos esetem is - magyarázza az ügyvédnő, aki kirendelt védőként háromezer forintos óradíjat kap, ebből állja a költségeket is.

Dr. Gál Zsolt 15 éve ügyvéd, ő védte azt a 14 éves lányt is, aki tíz esztendeje barátnőjével agyonvert egy taxisofőrt. Filozófiája szerint a jogi dolgokat a bíróságon kell elintézni. - A médiaszereplés nem oldja meg az ügyeket. A gyanúsítottak ötös ügyvédi fogatából a legcsendesebb vagyok. Véletlenszerűen választottak engem megbízott ügyvédként. Napokat kellett dolgoznom ebben az ügyben is, nem méltányossági alapon vállaltam.

Dr. Sári Zoltán védi T. Péter rendőrt, aki a sértett szerint orális szexre kényszerítette őt. A fiatal ügyvéd tartózkodik a közszerepléstől.

E. Zsanett jogi képviselője, dr. Tuza Péter két napja nem elérhető. A sértetti képviselő több nagy ügyön dolgozott, neve nem ismeretlen a média előtt sem. Egyik védője Tasnádi Péter vállalkozónak, aki most többek között emberölés felbujtójaként került vádlottak padjára. Tuza egykori mentorát - dr. Szikinger István ügyvédet, alkotmányjogászt - is védi egy büntetőügyében.

Tuza Péter védencét, E. Zsanettet kíséri a szembesítésre
Tuza Péter védencét, E. Zsanettet kíséri a szembesítésre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.