Gripen-ügy: se nyomozás, se per

A magyarországi ügyészi szervek az úgynevezett Gripen-ügyben jelenleg nem nyomoznak. A vadászgépbeszerzés kapcsán született szerződést az ügyészség magánjogi részlege - megalapozott jelzés és törvényi felhatalmazás hiányában - nem vizsgálhatja, s ilyen vizsgálat jelenleg nincs is folyamatban - mondta érdeklődésünkre Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Mint ismert, a Gripenek ügyében kormány- és parlamenti vizsgálóbizottság is alakul. A közelmúltban a svéd televízió riporterei olyan híranyagot tettek közzé, amelynek alapján több mint valószínű, hogy néhány országban úgy rendeltek a BAE-Systems-SAAB által gyártott Gripenekből, hogy egy osztrák forráson keresztül kenőpénzt juttattak el döntéshozó politikusokhoz. A Gripenek beszerzése körül kirobbant botrány egyelőre megállt a magyar határnál. A műsor azonban nálunk is vihart kavart; sokan furcsállották az Orbán-kormánynak azt a 2001-es döntését, amellyel az amerikai F- 16-osok helyett a Gripeneket hozták ki győztesként. Az ellenzék viszont azt nem érti, hogy a Medgyessy-kormány miért vállalt jelentős többletterheket az ügyben.

- Az úgynevezett Gripen-ügyben a magyar nyomozó hatóságok jelenleg nem vizsgálódnak, s az ügyészséghez a svéd hatóságoktól idáig jogsegély iránti megkeresés nem érkezett. Ügyészi nyomozásnak egyébként is csak akkor van helye, ha a nyomozás hatáskörébe tartozó személlyel kapcsolatban valamely bűncselekmény megalapozott gyanúja fennáll - mondta érdeklődésünkre Borbély Zoltán.

A szóvivő tájékoztatása szerint az ügyészség kizárólag sajtóhírek alapján nem indított és a jövőben sem indít nyomozást. Az ügyészség magánjogi részlege sem vizsgálódik; arra csak megalapozott jelzés (például Apeh- vagy ÁSZ- megkeresés) esetén kerülhet sor. Arról nem beszélve, hogy az ügyészségnek nincs hatásköre kormányhatározat felülvizsgálatára. Az ügyészségi vizsgálat csak a kormánynál alacsonyabb szintű szervek közigazgatási határozataira terjedhet ki. (T. B.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.