Sólyom kettős konfliktusa

Sólyom László köztársasági elnök ismét zavarba hozta a politikai elitet, amely ezúttal nem maradt adós a válasszal: nagykoalícióban tett barátságtalan gesztust az államfőnek. A konfliktust okozó ügyek nem valószínű, hogy szenvedélyeket kavarnak, de ettől még korántsem tartalmatlanok. A köztársaság Sólyom által oly figyelmesen kezelt morális állapotait gondozhatják vagy rongálhatják.

A kényesebb ügy: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatának kitüntetésére javasolja Horn Gyula volt kormányfőt. Az államfő ezt aggályosnak tartja. Mindketten kényszerpályán mozognak. Horn az idén 75 éves, érdemei a békés rendszerváltásban nyilvánvalóak, ennek kapcsán egy sor rangos nyugat-európai kitüntetést vett már át. Ennek ellenére Mádl Ferenc, a Sólyomhoz hasonlóan konzervatív többséggel megválasztott államfő a hetvenedik születésnapon nem akceptálta Medgyessy Péter hasonló kitüntetési kezdeményezését. Ha az előző szocialista miniszterelnök kísérletet tett Horn kitüntettetésére, milyen alapon ne tenné ezt Gyurcsány? Ha az előző köztársasági elnök nem akceptálta a szándékot, miért fogadná el a mostani? Különös tekintettel arra, hogy nemrégiben Marjai József, Fekete János és Mosonyi Emil kitüntetése kapcsán az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy tisztázza, mikor is tagadhatja meg az aláírást. Rendszerváltás előtti érdemekért nem akart kitüntetni. Horn esetében pedig rendszerváltás előtti vétkeket lát: az 1956-os szerepvállalást.

A Sólyom által ombudsmannak jelölt Szabó Máté ügye sem áll biztatóan. A pártok nagy többséggel szeptemberre halasztották a velük - általuk sérelmezett módon - nem egyeztetett jelölésről szóló döntést, mondván, ismerkedniük kell a javasolt személlyel. Az Index tegnap írt egy idei Szabó Máté-tanulmányról, amely a Fideszt politikaellenes, populista pártnak minősíti. Az ombudsmanról szóló döntés kétharmados.


Pókerarcok - a frakcióvezetõk hétfõn, szemben az államfõvel és jelöltjével
Pókerarcok - a frakcióvezetõk hétfõn, szemben az államfõvel és jelöltjével
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.