A Fenyő-gyilkosság gyanúsítottjának DNS-mintája már a magyar rendőrségnél

Átadták a szerb hatóságok a magyar rendőrségnek annak a szerb-montenegrói férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként - tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi osztályvezetője az MTI-t csütörtök délután.

Alberti Bálintné alezredes hozzátette: a DNS-mintát soron kívüli szakértői vizsgálatra küldik, amelynek reményeik szerint egy hónapon belül meglesz az eredménye. Elmondta, jogsegélykérelemben kérték, hogy a Fenyő-gyilkosság nyomozása során elkövetőként képbe került férfi mintáját összevethessék a bűncselekmény helyszínén talált nyomokkal, emellett nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak a férfi ellen.

A szerb hatóságok más bűncselekmény miatt elfogtak egy férfit, aki az iratai alapján azonos a magyar hatóságok által keresett személlyel. Az ő DNS-mintáját adták át egy csütörtöki határtalálkozón a Nemzeti Nyomozó Iroda részére.

Alberti Bálintné arra a kérdésre válaszolva, hogy mi történik akkor, ha a DNS-minta egyezik a bűncselekmény helyszínén rögzítettekkel, hangsúlyozta: meg kell állapítani, hogy valóban ezt az embert keresték-e, ugyanarról a személyről van-e szó, akiről a nyomozóknak már több információ is a rendelkezésükre áll. Ezt követően tisztázni kell, hogyan tudják a magyar hatóságok kihallgatni, illetve meggyanúsítani a férfit, ugyanis problémát jelenthet, hogy a szerb hatóságok hazájuk állampolgárát nem kötelesek kiadni.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál. A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétől 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a gyilkosság után majdnem napra pontosan négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást, miután többször meghosszabbították a nyomozás határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna.

2004 októberében azonban ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz. Az NNI két éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, a 32 éves S. A.-t. Mivel Magyarországon nem bukkantak az albán nemzetiségű férfi nyomára, tavaly januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ám ez nem vezetett eredményre.

Petőfi Attila, az NNI igazgatóhelyettese a Magyar Televízió szerdai Az Este című műsorában azt mondta: a magyar szervek három személyes kapcsolatban kértek jogsegélykérelmet a szerb hatóságoktól. Hozzátette: az "albán szál" egyelőre csak valószínűsíthető, de bizonyosságról még nem lehet beszélni.

(MTI)

Archív felvételen Fenyõ János autója, amelynek üvegét gépfegyver lövedékei szakították be
Archív felvételen Fenyõ János autója, amelynek üvegét gépfegyver lövedékei szakították be
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.