Ürül a dzsumbuj

Újabb részt ürítettek ki a dzsumbujban. Budapest egyik utolsa nyomortelepét a ferencvárosi önkormányzat lassan felszámolja, az épüeleteket lebontják.


Újabb épületrészt zárt le a IX. kerületi önkormányzat az Illatos úti lakótelepen. Az Illatos út 5/A második emeletén Gegesy Ferenc polgármester lakatolta le a vasrácsot csütörtökön. A polgármester a helyszínen elmondta, hogy a "dzsumbuj" néven elhíresült lakótelepet teljes egészében szeretné fölszámolni az  önkormányzat, de ez több éves folyamat, ami az utóbbi három évben 600 millió forintjába került a IX. kerületnek.

"A ki nem fizetett lakbér, az állandó őrzés-védés és a kiköltöztetettek elhelyezése emésztette fel ezt az összeget" - tette  hozzá.

Az 5/A második emeletén kilenc lakást zártak le, de még  harmincat kell kiüríteni az épület utcai szárnyában, hogy  elkezdhessék a bontást.

Gegesy Ferenc elmondta, hogy a kiköltözőkkel az önkormányzat  minden esetben egyeztet: cserelakásra tartanak-e igényt, vagy  pénzbeli juttatás ellenében megszüntetik bérleti jogviszonyukat és  elhelyezésükről maguk gondoskodnak.

A polgármester szerint az idén 10-15 családot tudnak elhelyezni, általában nagyobb lakásokba, mint amivel rendelkeztek, ennek becsült  költsége 65-70 millió forint.

Egy helyi lakos az MTI tudósítójának kérdésére elmondta, hogy már tíz éve él a "dzsumbujban" hatfős családjával egy 27 négyzetméteres lakásban. A neve elhallgatását kérő fiatalember azt  hangoztatta, hogy mindenki szeretne elköltözni a lakótelepről, mert nagyon rosszak az életkörülmények és minden nap "verekedés" van.

A Gubacsi út, Illatos út térségében lévő "dzsumbujban" többségükben halmozottan hátrányos helyzetű, azon belül is főként roma családok élnek az 1937 és 1938 között építették lakásokban.

Eddig 130 család költözött el a többnyire 28 és 50 négyzetméteres, 8-9 millió forint értékű lakásokból. Mintegy 170 család még mindig a dzsumbujban él.

(MTI)

Dzsumbuj - innen menekülnének
Dzsumbuj - innen menekülnének
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.