"Kevesebb a fals"

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Fotóriporterek Társasága és a Magyar Nemzeti Múzeum rendezésében 2007. március 28. szerdán a nagyközönség számára is megnyílt a XXV. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a Nemzeti Múzeumban. A jubileumi évforduló alkalmából 2006 legjobb képei mellett Visszapillantás címmel az elmúlt 25 év legjobb sajtófotó-anyaga szintén helyet kapott, kísérő rendezvényként pedig a 25 év a National Geographic tükrében címmel, valamint egy különleges fotótechnika történeti tárlat is megtekinthető Gadányi György gyűjteményéből.

- Kevesebb a fals, a dafke, a nehezen elviselhető elkötelezettség a fotográfusok munkájában – fogalmazott Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke a március 23-i, szakmai megnyitón, indokolva azt a kijelentését, hogy a hazai írott sajtó még sokára fog ott tartani, ahol a sajtófotó most.

A pályázatot egyediben és sorozatban összesen tizenhárom kategóriában hirdették meg: Hír-eseményfotó; Emberábrázolás-portré; Művészet; Sport; Természet és tudomány; Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia és tizenharmadikként Humor - zsáner - bulvár (egyedi vagy sorozat).

Nevezni a 2006. január 1. és december 31. között, illetve több éven keresztül készült képekkel lehetett. A zsűrizésre nyilvánosan került sor, a Magyar Sajtó Házának színháztermében, elnöke: Kiss-Kunthler Árpád, tagjai pedig: Batha László, Bruzák Noémi, Fejér Gábor, Kincses Károly, Korniss Péter és Szigeti Tamás volt.

A mérföldkőnek számító eseményt Kepes András nyitotta meg, majd pedig a támogató szervezetek képviselői átadták a díjakat, többek között a MÚOSZ Nagydíjat, az André Kertész Nagydíjat, valamint a különdíjakat.

A legjobb hírképért járó Escher Károly különdíjban Szandelszky Béla, az Associated Press fotóripotere részesült a „Kormány ellenes tüntetés” című fotójával, amely egy vezető amerikai napilapban is megjelent. A Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Bertalan Péter, a Flashback Photo Agency munkatársa kapta „Féktelenül (képpárok)” című sorozatával.

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat, és az Emberábrázolás-portré sorozat I. díját Hartyányi Norbert szabadúszó nyerte el. Figyelemre méltó, hogy Szigetváry Zsolt, az MTI külsős fotóriportere, aki a World Press Photo versenyen a hírfotók kategóriában első díjat nyert, a XXV. Magyar Sajtófotó Pályázat képriport kategóriájának I. díját is elnyerte a „A Magyar Televízió székházának ostroma” című sorozatával.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként a Magyar Nemzeti Múzeumban egy hónapon át látható kiállításon közel hatszáz képet mutatnak be. A szervezők szándéka szerint, a budapesti és a debreceni helyszínt követően, a képek 2007-ben láthatóak lesznek Miskolcon, Szegeden, Pécset, Veszprémben, Győrben és Sopronban is.

(Forrás: www.sf2006.hu)
(Az írás az Ártér című folyóiratban jelent meg.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.