Újabb román ígéret Verespatak-ügyében

Románia felelősséggel kezeli a Tisza esetleges szennyezésével kapcsolatos félelmeket - jelentette ki Relu Fenechiu, a Román Képviselőház Közigazgatási, Területrendezési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

A magyar és a román parlament környezetvédelmi bizottságainak munkamegbeszélését követő tájékoztatón a román bizottsági elnök kifejtette: Verespatakon nem lehet megnyitni az új aranybányát csak, ha szigorúan betartanak minden környezetvédelmi előírást, s minden feltételt biztosítanak ahhoz, hogy ne következzen be ökológiai, természeti katasztrófa.

Nehéz lesz megfelelni minden feltételnek, amit kiszabtak ebben az ügyben - fűzte hozzá a politikus.

Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke hozzátette: ígéretet kaptak arra, hogy amíg a magyar fél meg nem győződik a bánya veszélytelenségéről, nem folytatják az engedélyezési eljárást.

A két bizottság együttes ülésén - mint azt a bizottsági elnökök elmondták - áttekintette a vízgazdálkodással, a hulladéklerakással, a parlagfű elterjedésének, valamint a génmódosított növények termesztésének megakadályozásával kapcsolatos kérdéseket.

A román bizottsági elnök - ismerve, hogy Magyarországra Németországból szállítottak hulladékot engedély nélkül - elmondta: Romániában az olaszok akartak lerakni ilyen módon hulladékot, amit éppen a bizottságok beavatkozása akadályozott meg, s ez náluk is szigorú szabályok meghozatalához vezetett.

Katona Kálmán tájékoztatása szerint a magyar és a román környezetvédelmi bizottság tagjai csütörtök délután Hortobágyon tájékozódnak a természetvédelem feladatairól, majd pénteken a Tisza-tóhoz látogatnak, ahol vízügyi szakemberek tájékoztatják őket a vízgazdálkodás és a környezetvédelem összefüggéseiről. 

Katona Kálmán szerint gyümölcsöző munkakapcsolat kezdetét jelenti a háromnapos magyarországi kihelyezett ülés, aminek viszonzásaként várhatóan szeptemberben Romániába látogat a magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága. Ekkor a magyar képviselők ellátogatnak Verespatakra is - fűzte hozzá Katona Kálmán.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.