Madárkór egy kelet-csehországi pulykafarmon

Újabb madárkór esetet fedeztek fel Csehországban. Míg cseh területen korábban csak a szabadon élő madaraknál találkoztak a kórral, most egy állattenyésztő farmon ütötte fel a fejét - közölték csütörtökön a cseh hatóságok.

A Prágától keletre elterülő Pardubicei régióban lévő farmon mintegy 6000 pulykát tenyésztenek, s az állategészségügyi hatóságok döntése alapján az összeset azonnal el kell pusztítani. A Tisová faluban működő farmot és környékét lezárták, s mintegy tíz kilométeres körzetben biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

"Egyelőre még nem ismerjük pontosan, hogy a vírus melyik fajtájáról van szó. A további biztonsági intézkedéseket a laboratóriumi vizsgálatok eredményének függvényében tesszük meg" - mondta újságíróknak Frantisek Bartos, a helyi szövetkezet elnöke. A pulykák elpusztításával a farmnak néhány millió koronás kára keletkezett.

A pardubicei állategészségügyi hivatal azonnal elrendelte, hogy szúrópróbaszerűen a régióban működő többi állatfarmot is megvizsgálják, hogy kizárható legyen a fertőzés szélesebb körű elterjedése - tájékoztatott Petr Gandalovic mezőgazdasági miniszter, aki a reggeli órákban látogatott el a helyszínre. A miniszter nem tartja valószínűnek, hogy az új madárkór eset miatt az Európai Unió bármiféle korlátozásokat vezetne be a cseh hús exportjára.

(pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.