"Fél házak" - kiállítás Dürenben

"Egy zsák cement nem éppen erotikus" - vélekedett Axel Leroy, amikor átvette édesapja építőanyag-kereskedését a Köln melletti Dürenben. A gazdasági mérnök új ötlettel rukkolt elő, kitalálta, hogyan lehet a boltjában unalmas építőanyagokat, szigetelőanyagokat és burkolóanyagokat vonzóbban és informatívabban bemutatni.

Így született meg a "fél házak" gondolata. A hét darab, életnagyságban félbevágott ház három dimenzióban mutatja meg a belső struktúrát, a falak felépítését, a padlózatot, a tetőt, és gyakorlati példákon keresztül magyarázzák meg a különböző építőanyagok tulajdonságait és felhasználási módjait. Leroy hangsúlyozza: "Meg kell tanulnunk, hogyan építsünk újrahasznosítható házakat."

Ennek a védett kiállítási ötletnek a középpontjában a természetbarát építészet áll. Az egészben az a vicc, hogy itt több mint kétszáz tipikus építészeti hibát rejtettek el. Táblák jelzik, hogy a hibák milyen hátrányos hatást gyakorolnak az energiaháztartásra. A német építési minisztérium számításai alapján ezek a tipikus, ám elkerülhető építészeti hibák 3,4 milliárd eurós kárt okoznak évente.

Ez a kiállítási módszer átmenetet alkot az elmélet és a gyakorlat között, ami nemcsak a kivitelezőkhöz, hanem a tanoncokhoz, építészekhez, mérnökökhöz és más szakemberekhez is szól, valamennyiüket természetbarát építészetre ösztönözve.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.