"Minizsenik" az utcán?

Kétszáz problémás gyerek alól "csúszik" ki az iskolapad, miközben hétszázan állnak sorba, hogy e speciális iskolába járhassanak: a XI. kerület nem ad helyet tovább a Gyermekház Iskola egyik intézményének. Igaz, a polgármester segítséget ígér.

A Gyermekház Iskola a fővárosban hat telephelyen fogadja az ország különböző részeiből érkező problémás gyerekeket. A következő tanévben kétszáz gyerek kapun kívülre kerülhet: a XI. kerületi önkormányzat ugyanis szerződést bontott az alapítvánnyal. A döntést nem indokolták. Kunné Szörényi Katalin, az alapítvány vezetője azt mondja:

- A fővárossal közszolgáltatási, az oktatási tárcával közoktatási szerződésünk van: olyan feladatot látunk el, amelyről az államnak kell gondoskodnia. Ehhez a támogatást meg is kapjuk, de hiába, ha nincs elegendő helyünk. A XI. kerülettel a bérleti szerződést három éve kötöttük, a Mérnök utcai iskolában 200 gyerek kapott helyet, a megállapodás szerint 2012-ig. Most azonban költöznünk kell.

Molnár Gyula, a kerület polgármestere ígéretet tett arra, hogy segít új helyet találni. - Eddig szívességet tettünk az alapítványnak, vagyis a fővárosnak. Azért segítünk, elképzelhető, hogy meg tudunk állapodni egy másik épületről. De a Mérnök utcai épülettel más terveink vannak - mondta.

Magyarországon a gyerekek 8-10 százaléka "problémás": hiperaktív, túlmozgásos, gondot okozhat számukra a számolás, írás vagy az olvasás. Azon problémás gyerekek hatvan százaléka, akikkel szakemberek foglalkoznak, diplomát szerez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.