Rendőri brutalitás és homofóbia Lengyelországban

Bírálta Lengyelországot szerdán nyilvánosságra került jelentésében az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, többek között rendőri brutalitást, nyílt homofóbiát és a börtönök túlzsúfoltságát vetve Varsó szemére.

 Az ET miniszteri bizottsága számára készített jelentésében Thomas Hammarberg kérte a lengyel vezetéstől, állítson föl független szervezetet, amely kivizsgálja a rendőri túlkapásokat.

A lengyel ügyészség adatai szerint 2003 januárja és 2006 szeptembere között 3646 olyan feljelentés érkezett a nyomozó hatóságokhoz, amelyben a feljelentők rendőri brutalitásról - testi sértésről, a vallomás kicsikarása érdekében alkalmazott rossz bánásmódról, az emberi méltóság megsértéséről - számoltak be. 3008 esetben megszüntették a nyomozást, vagy nem is indult eljárás.

Hammarberg jelentésében sürgette a börtönök túlzsúfoltságának megszüntetését célzó új intézkedések megtételét. 2006 novemberi adatok szerint a lengyelországi börtönökben 88.832 rab ül, ami 123 százalékos telítettséget jelent.

A svéd jogász, aki tavaly decemberben járt Lengyelországban, támogatta, hogy külön intézmény foglalkozzon a hátrányos megkülönböztetés elleni harccal. A biztos követelte, hogy a lengyel hatóságok lépjenek föl jogi eszközökkel a gyűlöletbeszéd ellen, s védjék meg a homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek jogait. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.