A palesztin elnök szerint a Hamász tagjai életére törtek

Kemény hangvételű beszédben bírálta szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök az iszlamista Hamász mozgalmat, azzal vádolva a szervezet tagjait, hogy az életére törtek.

"Szó sem lehet párbeszédről ezekkel a gyilkosokkal, ezekkel a puccsistákkal" - jelentette ki a Palesztin Felszabadítási Szervezet központi tanácsa előtt elhangzott szokatlanul heves szózatában. Mint kifejtette, egy hónappal ezelőtt, tervezett gázai látogatása előtt a Hamász emberei arra készültek, hogy 250 kilogramm robbanóanyagot helyeznek el az úttest alatt egy olyan útszakaszon, ahol elhalad az elnöki gépkocsioszlop. Elmondása szerint a birtokába jutott egy videofelvétel is, amelyet a merénylők készítettek, s a felvételen közülük hárman is kijelentik: ezt a pokolgépet Abu Mazennek szánjuk (Abu Mazen Abbász mozgalmi neve.)

Az elnök elsődleges célnak nevezte annak megakadályozását, hogy a "zendülés" (a Gázai övezetből) átterjedjen Ciszjordániára. Ugyanakkor a Gázai övezetben élőkhöz intézve szavait kijelentette: "Nincs jövője e puccsista gyilkosok terveinek. Eztán is veletek kéz a kézben fogunk dolgozni."

Azután, hogy a Hamász a múlt héten erővel az ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet, akadtak, akik úgy okoskodtak, hogy a válság nyomán a két - egymástól 45 kilométerre lévő - palesztinok lakta területből, Ciszjordániából és a Gázai övezetből két különálló miniállam alakul ki. Abbász beszédében kitért erre a kérdésre is, azzal vádolva a Hamászt, hogy saját államot kíván létesíteni a Gázai övezetben, s az iszlamista mozgalom ezen törekvése, mint mondta, megtorpedózza a palesztin függetlenség ügyét. A palesztin elnök ezzel összefüggésben visszautasította "Izrael bármilyen arra irányuló kísérletét, hogy előnyt kovácsoljon a puccsista milíciák által elkövetett tettekből".

Abbász elnök beszédében javaslatot tett egy nemzetközi konferencia összehívására is, a találkozón, mint mondta, tető alá hozhatnának egy izraeli-palesztin megállapodást. "Reméljük, a nemzetközi közösség a (közel-keleti közvetítő) kvartettel együtt elősegíti egy nemzetközi békekonferencia összehívását, s a konferencia elvezet a palesztinok és Izrael közötti tárgyalásokhoz. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.