A gabalai radarállomás közös használatba kerül

Azerbajdzsán hajlandó közösen használni a gabalai radarállomást Oroszországgal és az Egyesült Államokkal - erősítette meg Szafar Abijev azeri védelmi miniszter szerdán Moszkvában az orosz kollégájával, Anatolij Szergyukovval folytatott megbeszélésen.

A Független Államok Közösségének (FÁK) védelmi miniszteri értekezlete előtt tartott találkozón Szergyukov kijelentette, hogy Oroszország kész akár kétoldalú, akár - Azerbajdzsán bevonásával - háromoldalú keretben működtetni a radarállomást.

Abijev elmondta, hogy az orosz kollégájával aláírt jegyzőkönyvben rögzítették az azeri álláspontot, miszerint Azerbajdzsán kész közösen használni az Egyesült Államokkal és Oroszországgal a radarállomást. Emlékeztetve arra, hogy a radarállomás Azerbajdzsán tulajdona, rámutatott, hogy Bakunak is részt kell venni az orosz-amerikai tárgyalásokon.

A FÁK-tagállamok védelmi minisztereinek ülésén már a katonai és haditechnikai együttműködés húsz kérdése került napirendre. Egyebek között elemezték a FÁK-tagállamok katonai együttműködését 2010-ig meghatározó koncepció megvalósításának alakulását, egyeztették a közös légvédelmi rendszer jövő évi finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket, jóváhagyták a FÁK-tagállamok közös hadvezetési gyakorlatainak jövő évi munkatervét.

A miniszterek nagy figyelmet fordítottak a Harci együttműködés 2007 fedőnevű hadgyakorlatra, amelyet négy szakaszban tartanak majd június 25. és szeptember 20. között. Örményország, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán légvédelmi erői orosz, kazah és üzbég lőtereken éles lövészeti gyakorlatot tartanak.

Az amerikai rakétapajzs körüli orosz-amerikai vita és feszültség megoldásaként Vlagyimir Putyin orosz államfő a G8-csoport június 6-8. heiligendammi csúcsértekezletén azt ajánlotta George Bush amerikai elnöknek, hogy használják közösen az Azerbajdzsán területén Oroszország által működtetett rádiólokációs rendszert. Putyin szerint a rendszer egész Európát lefedné, hatékonyan lehetne ellenőrizni az iráni rakétaprogramot, így szükségtelenné válna a két fél csapásmérő eszközeinek telepítése Európába.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.