Kína világelső a széndioxid kibocsátásban

Kína vette át az első helyet a világ széndioxiddal szennyezőinek sorában tavaly, megelőzve az addig vezető Egyesült Államokat. Mindezt azzal sikerült elérnie, hogy az ázsiai állam CO2-kibocsátása tavaly 8,4 százalékkal nőtt, miközben az amerikai kibocsátás 1,4 százalékkal csökkent, ennek megfelelően a kínai kibocsátás mennyisége 6,2 milliárd tonna volt, az amerikai 5,8 milliárd.

Az adatokat az ENSZ-nek is dolgozó holland kormányzati ügynökség állapította meg, emlékeztetve arra, hogy a kínai kibocsátásnövekedés hátterében a szénfelhasználás, illetve cementtermelés erőteljes fejlődése áll. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a széndioxid csak egyike a klímaváltozást okozó légszennyezőknek, jelentős még ezek között a metángáz, amit elsősorban a mezőgazdaság "termel". Az ügynökség megjegyzi, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználása alapján készíti becslését a CO2-kibocsátásról és nem számol például a közlekedés okozta kibocsátással, ami nem jelentéktelen.

Kína csak az összkibocsátás terén lett világelső, az egy főre számított CO2-szennyezés terén messze elmarad még az Egyesült Államoktól, de lemaradásban van e tekintetben Nagy-Britanniához képest is, mely ország tavalyi teljes CO2-kibocsátása 0,6 milliárd tonna körül lehetett. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.