DUH: Németország elektrohulladékot exportál

A Deutsche Umwelthilfe (DUH) szerint jelentős mértékben megnőtt az ország elektronikus berendezés-hulladék exportja. A hulladékot állítólagos kereskedelmi árucikként hajózzák ki a hamburgi kikötőből főként olyan ázsiai országok irányába, mint Vietnam vagy Üzbegisztán. Afrika irányába pedig hulladékkal megrakott használt kisbuszok és személygépkocsik hagyják el a kikötőt.

"Számítógép monitorokkal, képcsöves tévékkel csordultig tömött konténerek, több száz, ha ugyan nem több ezer személygépkocsi és kisárusszállító csordultig elektromos- és más egyéb hulladékkal, mind mind afrikai transzportra várva" - fogalmazta meg Jürgen Resch a DUH igazgatója a kikötői szemlén szerzett benyomásait. A DUH értesítette Axel Gedaschko hamburgi környezetvédelmi szenátort, aki válaszában kijelentette, hogy a szóban forgó konténerek szabályos iratokkal rendelkeznek. A papírok üzemképes kereskedelmi árucikkekről vannak kiállítva. Emiatt a válasz miatt Resch a "nemzetközi környezetszennyezésnek nyújtott segítséggel" vádolta meg a szenátort.

A DUH szakértői számítógépes monitorok, tévékészülékek és roncsautók mellett hűtőgépeket és fagyasztóládákat is találtak, amelyek nagy valószínűség szerint még tartalmaztak ózon- és klímakárosító FCKW hűtőközeget. Az ilyen berendezések exportja tilalom alá esik. Az export kiváltó oka a hulladékkezelés költségében rejlik - mutat rá a DUH. Egyes exportőrök egy eurót is igérnek egy számítógépes monitorért, miközben annak igényes feldolgozása akár négy euróba is kerülhet. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.