Nem az angyalföldi magasházakra

Ne támogassa a fővárosi önkormányzat a XIII. kerületben tervezett újabb magasházakat - erről ellenszavazat nélkül foglalt állást szerdán a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottsága.


Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes álláspontját támogatva a testület azt javasolja a közgyűlésnek, hogy jövő héten ne adja egyetértését a kerület által a Teve utca - Róbert Károly körút - Váci út - Petneházy utca térségére készített szabályozási tervhez.

Ughy Attila (Fidesz) bizottsági elnök szerint elsődlegesen azért van szükség az elutasításra, mivel a térségben újabb, maximum 74 méter magas házakat építeni szándékozó befektető nem vállalta az építményhez előírt mélygarázs kialakítását.

A tervezett két-három újabb magasházzal a kerület városrészközpontot kíván kialakítani. Az államkincstár épületének lebontása után a 73 méter magas Nyugdíjfolyósító Intézet és a Teve utcai Rendőrségi Székház 63, illetve 93 méter magas épületének szomszédságában építenék az új magasházakat.

A fővárosi szabályozás szerint egy ilyen térségfejlesztő beruházáshoz akkor járulnak hozzá, ha az ingatlanfejlesztő, a főváros és a kerület között létrejön az úgynevezett településrendezési szerződés.

Ez esetben a szerződés egyeebek közt kitérne az úthálózat, a városi tér és a kapcsolódó gyalogos hálózat kialakítására, a metróaluljáró átalakítására és lifttel megvalósított akadálymentesítésére, valamint a BKV buszvégállomás áttelepítésére is.

A Váci út mellett többszintes, 350 és 318 férőhelyes, a Petneházy utcában pedig egy 130 és egy 250 férőhelyes mélygarázst szorgalmaz a főváros.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.