Vége a szedett-vedett városképnek?

Egységes, rendezett arculatot szeretnének adni Budapestnek, ehhez kézikönyvet ad ki a fővárosi önkormányzat. A közelgő Mátyás-év alkalmából pedig beültetnék szőlővel Várhegy oldalát.


Budapest városarculati kézikönyve az utcatábláktól az információs rendszerig a főváros arculatát egységesíti majd. A készülőben lévő kötetről, valamint a fővárost érintő egyéb fejlesztésekről, tervekről Bojár Iván András városarculati tanácsnok és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes beszélt a szerdán tartott sajtóbeszélgetésen.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy nagyon gyors közigazgatási reformra van szüksége Budapestnek, amely magába foglalja nemcsak az önkormányzati törvény megváltoztatását, az ügyintézés felgyorsítását, hanem az építésügyben a független és tiszta eljárást is.

Ugyanakkor kifejtette, hogy a turisták a fővárost összetett vonzerejéért látogatják, de átlagosan csak egy-másfél napig időznek Budapesten és az egész országban is csak néhány napig. "Az lenne a nagy üzlet, ha öt-hatnapos országgá válnánk" - tette hozzá.

A városarculati tanácsnok elmondta, hogy 2008-ban reneszánsz év lesz Magyarországon, Mátyás király trónra lépésének 550 éves jubileumát ünnepeljük, ezért elsősorban olyan látványosságokon gondolkodnak, amelyek visszaidézik a budai reneszánsz kort. Ilyen például a Budai vár nyugati lejtőjének szőlővel való beültetése vagy egy nemrég talált, abból a korból való búzaszem géntechnológiával való felélesztése és elültetése. Később akár saját bora is lehetne a várnak - tette hozzá.

A tanácsnok a legfontosabbnak azt nevezte, hogy egységes és szabályozott arculata legyen a városnak, ebben segít majd a városarculati kézikönyv, valamint az, hogy a meglévő nevezetességeket modernizálni tudják.

Megjegyezte: Budapest fürdővárosként híres, az itt élők mégsem járnak fürdőbe, tehát ezt újra be kell vezetni a köztudatba - tette hozzá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.