Széndioxid-kalkulátor Nagy-Britanniában

Széndioxid-kalkulátort indított el a neten szerdán a brit  kormány: a honlap segítségével minden egyes brit kiszámíthatja, mennyit bocsát ki évente a felmelegedésért felelős egyik legfontosabb üvegházhatású gázból.

A www.direct.gov.uk hivatalos weboldalon ingyenesen elérhető "Act on CO2" (Tegyünk a CO2 ügyben) elnevezésű kalkulátorral mintegy tíz perc alatt kiszámítható, hogy egy személynek vagy egy háztartásnak mennyi a CO2-kibocsátása, és az összehasonlítható az egyéni brit éves átlaggal (4,48 tonna).

A kalkulátor három részből áll (otthon, felszerelés, közlekedés), és a kormány által elismert adatokon alapszik - közölte a környezetvédelmi minisztérium (Defra). A honlap végén személyre szabott akcióterv részletezi a lehetséges javításokat és elismeréseket oszt a megfelelően "zöld" gondolkodásmódért.

Egyelőre csak kísérleti kalkulátorról van szó, amelyet idővel továbbfejlesztenek, hogy az adatok mindig naprakészen legyenek, és figyelembe vegyék a nagyközönség javaslatait. "Ez a kalkulátor valóságos újítás, amely a legfrissebb hivatalos adatokat és az elismert kiszámítási módszereket veszi alapul" - mutatott rá David Milliband környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető azt szeretné, ha ez az újdonság lenne az "aranymérce", amellyel a magánszemélyek által kibocsátott széndioxid-mennyiséget mérni lehet.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány szeretné megszüntetni a különböző adatszolgáltatók által alkalmazott mérési módok körüli "homályt".

A Defra egy tanulmánya szerint a britek 94 százaléka véli úgy, hogy a világ éghajlata változóban van, és 57 százalékuk szerint máris érezhetőek a felmelegedés hatásai.

A megkérdezettek 66 százaléka válaszolta azt, hogy máris hozott intézkedéseket annak érdekében, hogy megpróbálja meggátolni a klímaváltozást.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.