Hídmentő demonstrációt tartanak Ecsegfalván

Hídmentő demonstrációt tart néhány ecsegfalvi polgár, mert bontják a falu jelképének számító régi, de már nem használt vasúti hídját - közölte szerdán az MTI-vel a tiltakozás szervezője, Fazekas Attila, aki a Békés megyei község önkormányzatának egyik képviselője is.

Fazekas elmondta: a Hortobágy-Berettyó folyón átívelő, vasszerkezetű híd a település szélén a helyiek szívéhez nőtt, s az idők során a falu jelképévé is vált. A hidat 1973 óta nem használják, s napjainkban adta el bontásra a szerkezetet a MÁV.

Fazekas Attila szerint az eladáshoz nem kellett volna az önkormányzatnak hozzájárulnia, hiszen a híd a település közigazgatási területén belül helyezkedik el s ezért, csak élni kellett volna az elővételi jogával a testületnek. A szervező szerint már csak azért sem lehetne lebontani a hidat, mert az természetvédelmi területen ível át a folyón.

Bálint Józsefné, a község polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy ő sem örül a bontásnak. A híd hozzá tartozott a falu képéhez - jelentette ki. Hozzátette: a szerkezet azonban a falu határát jelző táblán túl helyezkedik el, annak eladásához ezért nem tudott a község hozzászólni.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója pedig a távirati irodának elmondta, hogy a híd bontása természetvédelmi érdekeket nem sért. Az igazgatóság mindazonáltal ellenőrizni fogja a hídbontó vállalkozás munkáját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.