Óriásrepülő magáncélra

Több mint 800 férőhelyes óriás személyszállító gépet rendelt magáncélra egy milliárdos a párizsi Air Show repülőgépipari vásáron.

A névtelenséget kérő vásárló az Airbus A 380 típust választotta. Az utasszállító óriásrepülők új generációjának csúcsmodellje kétemeletes, utastere 900 négyzetméteres és akár 840 személyt is képes szállítani.

Az Airbus szóvivője csak annyit árult el a vevőről, hogy "nem európai és nem amerikai", a gépet pedig "saját magának és kíséretének" rendelte. A gép katalógusára 319 millió dollár (csaknem 60 milliárd forint). A személyszállítót át is kell építeni, hogy minden igényt kielégítő repülő luxuspalota legyen belőle, ami további milliókat emészt fel és több mint egy évig tart.

Ilyen megrendeléseket vállal a német Lufthansa Technik. A hamburgi cég szóvivője szerint az ügyfelek többsége a Közel-Keletről származik.

Környezetvédő szervezetek körében bosszúságot okozott az üzlet híre. Óriásgépet vásárolni magáncélra szerintük olyan, mintha "valaki egy mértéktelenül szennyező szénerőművet venne csak azért, hogy legyen mivel feltölteni a mobilját." Magánrepülőként használni egy Airbus A380-ast egyébként nem teljesen problémamentes, mert nagysága és súlya miatt kevés reptér alkalmas a fogadására és speciális képzettségű pilóta tudja csak vezetni. 

(MTI-Panoráma)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.