Arcválaszték

"Olaszliszka másik arcát mutatta" - olvassuk a Magyar Nemzet hétfői cikkének címében. A cikk szerint a Fidesz önkormányzati képviselője kérte föl Schuszter Lórántot és együttesét, hogy egy segélykoncert keretében segítsenek megmutatni Olaszliszka másik arcát.

Segítettek.

A koncert nem túl népes közönségét jelentős részben második világháborús katonai egyenruhában, avagy Szálasit ábrázoló pólóban, árpádsávos zászlóval fölvonuló hungarista, nyilasbarát zenekedvelők alkották.

A Magyar Rádió riportere jelentette a koncertről: "sok csúnya kifejezés hangzott el, nagyon sok gyűlölködést éreztem és észleltem. Egyértelműen a romák és a zsidók ellen szóltak ezek... A legijesztőbb számomra mégiscsak az volt, amikor a P. Mobil megjelent, és náci karlendítéssel köszöntek jó páran. A közönség köszönt náci karlendítéssel. A P. Mobilnak van egy olyan száma, amire ütemesen kiabálták a Sieg Heilt, és ezt a zenekar is kiabálta, énekelte".

Az Index tudósítója szerint a közönség soraiban az volt az általános vélekedés, hogy a koncerten "a romák azért nem jelentek meg, mert bűnösnek érzik magukat".

A mi tudósítónk szerint a tavaly ősszel meglincselt tanár emlékművénél a Nemzeti Őrsereg szónoka a kormánypártok bűnösségét is kimutatta, főleg a liberális pártét, mert nem támogatja a halálbüntetést.

Tudjuk: a halálbüntetés alkotmányellenességét még a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság mondta ki, és az egyetemes római katolikus egyház az, amely a liberális pártnál is következetesebben és egységesebben ellenzi a halálbüntetést. Ők sem lehetnek tehát ártatlanok.

Most már talán tisztábban láthatjuk, milyen az egyik arc és milyen a másik.

Az egyik arc a bűnösöké. A bűnösök hatalmas táborának elhanyagolható hányadát adják az elkövetők. Van nyolc ember, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy részt vett Szögi Lajos tanár brutális meglincselésében. Ők előzetes letartóztatásban várják az ítéletet. Akik a bűnösök táborának tömegeit adják: a romák, a zsidók, a kormánypártok, az államfő, a katolikusok és mindenki, aki nem megy oda, ahol az irántuk érzett gyűlölet tombol, és ezzel árulják el bűnösségüket.

A másik arc a bűnirtóké. A bűnirtás a bűnösök irtását jelenti. Az elkövetők a bűnösök tömegének elenyésző részét képezik. Az ő megbüntetésük nem számít. Azzal még nem történt semmi. A bűn igazi hordozói társadalmi, származási, politikai kategóriák. Mivel a bűn irtása az ő irtásukat jelenti, a bűnirtók a megjelölt tömegek irtásában jeleskedő mozgalmak és hatalmak hagyományát hordozzák.

Ez tehát a fölkínált arcválaszték: a lincselők cinkosai vagyunk, vagy a tömeggyilkosok hívei.

Talán ideje lenne, hogy mi, irtani való származtatott bűnösök, kicsit szolidárisabbak legyünk egymással. Talán fölismerhetnénk, hogy rólunk szól a mese.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.