Megnyitják a Vár alatti Sziklakórházat a Múzeumok Éjszakáján

Oldtimer autók bemutatójával, korhű honvédtáborral, haditorna-bemutatóval és katonazenekar koncertjével várja a látogatókat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombaton, Budapesten. A Múzeumok Éjszakáján megnyitják a budai Vár alatti Sziklakórházat.

A barlangot már a török időkben is használták, és mostani formáját az 1950-es évek közepére érte el. A katonai kórház és bunker a 60-as évek óta érintetlen. A több mint ezer négyzetméteres óriási kiállítás egy kalandos időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és a katonai bunkerek világába – mondta Holló József nyugalmazott altábornagy, az intézmény főigazgatója.

A látogatócsoportok a Sziklakórházhoz a Mátyás-templom melletti bejáraton mehetnek majd le, és vezetőkkel végigjárhatják a földalatti folyosókat, érintve az addig elkészült kiállításrészeket.

A kiállításon első világháborús sebesültek fogadását mutatják be, az 1848-as sebesültellátást, második világháborús kórtermet, műtőket és a kórházi karácsonyt is megismerhetik a nézők. A látogatókat betegek, ápolók és orvosok viaszbábokból készített másai fogadják.

A Múzeumok Éjszakája nyitórendezvényén tartják az Oldtimer autók bemutatóját 120 jármű részvételével. A kocsik a Kapisztrán térre érkeznek, 20 autót a múzeum udvarán állítanak ki.

Az udvaron délután honvéd huszártábort létesítenek, a látogatók a XIX. század katonai életmódjával ismerkedhetnek meg, továbbá nóta és tánc várja az érkezőket. A fáklyás őrjárat 22.00 órakor kíséri először az érdeklődőket a Sziklakórházhoz.

Európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakáján rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Tavaly 45 városban, több száz programmal és kiállítással várták a közönséget; a becslések szerint Budapesten 140 ezren, vidéken pedig 63 ezren vettek részt az eseményeken.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.