Tömeges halpusztulás Hernádszentandráson

Tömegesen pusztulnak a halak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson, a Kis-Hernád patakban.

A halpusztulást az elmúlt napokban vették észre a település lakói, de ilyen mennyiségben - napi több száz kilónyi haltetem -, még soha nem jelentkezett a baj - mondta el az MTI-nek Üveges Gábor, a község polgármestere kedden.

Hozzátette: a környezetvédelmi felügyelőség szakemberei a rengeteg döglött hal láttán szennyeződésre gyanakodtak, ám ezt a vizsgálat nem igazolta, viszont kiderült, hogy a patak vizének oxigénszintje 0,2 százalék, ami azt jelenti, hogy "csoda", hogy még bármilyen élet van a vízben - részletezte a polgármester.

Mindez a növényzet elszaporodásához, a patak eliszaposodásához vezethető vissza. Arról is beszámolt, hogy Hernádszentandráson van a pataknak egy holtága is, ami 1989-ben a körgát építésekor jött létre. A holtág hatalmas zöld területtel, turisztikailag hasznosítható értékkel a falu kitörési pontja lehetne, ám ez a víz is vészesen mocsarasodik.

Az idegenforgalomi hasznosításra így alkalmatlanná válik terület, ráadásul komoly gondot jelent a rengeteg szúnyog és a falut időnként elárasztó mocsaras bűz - tette hozzá Üveges Gábor. Véleménye szerint egy mederkotrás megoldhatná a problémát, de nekik csak a meder tisztítására telik, amit a település közhasznú munkásaival, kézi erővel meg is kezdtek. A kotrásához azonban mindenképpen gépek kellenének - közölte. Mint mondta: a patak és a holtág is forrásokból táplálkozik, így a kotrása egy öngyógyító folyamatot indíthatna el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.