Az ENSZ szerint javult a helyzet Kubában és Fehéroroszországban

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn levette Kubát és Fehéroroszországot arról a listáról, amely azokat az országokat tartalmazza, ahol az emberi jogok helyzetének alakulása  különös vizsgálatot igényel.

A 47 tagállamot tömörítő genfi székhelyű szervezet a működési szabályzatáról kötött kompromisszum kapcsán állapodott meg erről. Így jelenleg kilenc olyan országot - köztük Észak-Koreát, Kambodzsát és Szudánt - tart számon, amelyek a testület szerint erre a listára valók.

A tanács a palesztin területekkel kapcsolatban is úgy véli, hogy szükséges a további vizsgálatok és jelentések készítése az emberi jogok helyzetéről.

A tanácsot tavaly hozták létre a világszervezet reformja keretében az 53 tagországot Emberi Jogi Bizottság helyébe.

Az emberi jogok és különösen a politikai jogok megsértésével vádolt Kuba és Fehéroroszország tulajdonképpen annak köszönheti a lekerülését a listáról, hogy az ENSZ új emberjogi szervezet tagjai hosszas, kimerítő vita eredményeként egyeztek meg működési elveinek a szabályzatáról. Ennek értelmében összesen tíz referens tájékoztatja a testületet az emberi jogok megsértéséről. Ezeknek a referenseknek a mandátuma azonban Kubára és Fehéroroszországra immár nem terjed ki.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.