Az internet megöli a pornóipart?

Sokan azt hitték, hogy ha a világhálóról bárki szexfilmeket tölthet le az otthon biztonságos magányában, akkor fellendül a szexipar. Csakhogy az internetben rejlő lehetőségeket a lelkes amatőrök is kihasználják. A házi szexvideók tönkreteszik a profi pornófilmeseket?

 „Az internet térhódításától mindenki a pornóipar felvirágoztatását várta. Eleinte úgy tűnt, hogy így is lesz. A szexuális tartalmak egyre elfogadottabbá váltak, és szépen nőtt a forgalom is. De most megtorpant a pornóbiznisz. És ezért is az internet a felelős” – írja Matt Richtel a New York Times informatikai mellékletében.

Korábban egyesek még azt is megpendítették, hogy az internet terjedése a felnőtt tartalmaknak köszönhető. „Az internet fejlődését teljes egészében a pornó finanszírozta” – idézte a Metazin Gregg Fritzsimmons amerikai komikust.

Az internet, és főleg az egyre elterjedtebb szélessávú internet valóban lehetővé teszi, hogy bárki pornófilmeket nézzen. Ráadásul még csak azzal a kellemetlenséggel sem kell számolnia, hogy egy ismerőse meglátja, amint kilép a szexvideó-kölcsönző ajtaján.

Nem csoda hát, hogy hagyományos pornófilmből kevesebb fogy. A szakma lapja, az Adult Video News becslései szerint 2006-ban a szexvideók 3,6 milliárd dolláros forgalmat hoztak, szemben az egy évvel korábbi 4,3 milliárd dollárral. Az internetes pornóoldalak bevétele eközben 2,5 milliárd dollárról 2,8 milliárd dollárra nőtt, ez azonban nem ellensúlyozza a videofilmek piacának hanyatlását.

A visszaesés oka minden bizonnyal az, hogy az interneten egyre több, lelkes amatőrök által készített ingyenes szexfilm is hozzáférhető. Pusztán egy videokamerára, egy kényelmes kanapéra, egy partnerre, és persze némi exhibicionizmura van szükség egy házi pornófilm leforgatásához.

A költségek nélkül készült, és ingyen letölthető felvételekkel a profi szexfilmek készítői nehezen versenyezhetnek. „Az amatőr filmesek tönkreteszik a piacot” – kesergett az egyik producer.

„De a hagyományos pornófilm-készítők természetesen nem adják fel. Úgy akarnak talpon maradni, hogy a minőségre helyezik a hangsúlyt.” Profi világítást használnak, ügyelnek a jó hangminőségre, egzotikus színhelyeken forgatnak, tapasztalt rendezőket és színészeket alkalmaznak, és több kamerával rögzítik a történteket.

Csakhogy a szexfilmek közönségét nem nagyon zavarja, ha jó nevű színészek helyett ismeretlen amatőrök szerepelnek, és az sem, ha a jól bevilágított jelenet helyett csupán egy ócska kanapé az egyetlen díszlet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.