Gáza továbbra is Hamasztán

A palesztin kormány viszszaszerezné Gázát. Azt azonban nem tudják, ezt miként teszik majd.

Az Európai Unió és Izrael is segélyekkel, az adóbevételek gyors átutalásával és üzemanyag-ellátással kecsegteti a palesztinokat, ha Gázában helyreáll a Mahmud Abbasz által kinevezett ideiglenes kormány hatalma. A kormány megfogadta, hogy visszaszerzi a túlzsúfolt területet, de erre feltehetően semmilyen tervük nincs. A kormány belbiztonsági minisztere, Abdel-Razak Jahja Allah nevére esküdve mondta ezt; aligha hazudott. Eközben a koalíciós kormány éléről leváltott Hamasz-vezető, Iszmail Hanija Abbaszt azzal vádolta, hogy izraeli-amerikai sugallatra távolította el őt.

A Hamasz eltávolítása a kormányból még nem nyitotta meg a pénzcsapokat, ám az EU nevében Javier Solana, valamint George W. Bush is gyorssegélyeket ígért. Ehud Olmert izraeli kormányfő a visszatartott palesztin vám- és adóbevételek gyors átutalását ígérte, sőt a 1,5 millió gázainak humanitárius élelmiszersegélyt is felajánlottak. Izrael egynapos szünet után újra indította az övezet üzemanyag-ellátását, ám eközben gyakorlatilag blokád alá vette Gázát azzal, hogy a tengeren érkezett konténereket nem engedi át a túlzsúfolt területsávba.

A Hamasz katonái kirabolták és szétrombolták a néhai Jasszer Arafat gázai házát is. A fegyveresek a PFSZ-vezető arcképeit megtaposták, és ellopták Arafat Nobel-békedíját is. Ezt 1994-ben kapta Oslóban a megbékélési folyamat megindításáért, közösen Simon Peresszel.

Palesztin katona õrzi a szükségkormány ülését
Palesztin katona õrzi a szükségkormány ülését
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.