Demszky Moszkvában: nem bírálni, hanem együttműködni

Nem bírálni jöttünk, hanem az együttműködés lehetőségeit keresni – mondta lapunknak három napra Moszkvába látogató Demszky Gábor. A tizenkét éve még lehangolt várost, most dinamikusan fejlődő megapoliszt látott budapesti polgármester szavai szerint nélkülözhetetlen a jó kapcsolat Oroszországgal, amely az EU után legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak.

A Demszkyt fogadó Jurij Luzskov moszkvai polgármesterrel kötött két megállapodás a műemlékvédelmet és Moszkva vízellátásának javítását érintik. A Budapesti Vízművek részt vesznek az orosz főváros szennyvíztisztításának korszerűsítésében, valamint a nagy vízveszteséggel dolgozó vezetékek modernizálásában. – Moszkvában 400, Budapesten 160 liter az egy főre eső napi vízfogyasztás, a magyar fél hozza a know how-t, amellyel csökkenthető lesz a pazarlás – mondta Demszky.

A két városvezető kulturális együttműködésről is megállapodott: szeptemberben a budapesti A-38-on az orosz kortárs művészek mutatkozhatnak be a Moszkva hét keretében, amelyre meghívást kapott Luzskov is. Demszky bejelentette, hogy felterjeszti Budapest díszpolgárának címére Jurij Ljubimov rendezőt.

Az idén 90 éves – szovjet állampolgárságától egykor megfosztott, magyar állampolgársággal is rendelkező – művész a tervek szerint ősszel vehetné át a díjat. A polgármester egyúttal arra kérte az – egykor Vlagyimir Viszockijnak is otthont adó – Taganka színház igazgatóját, hogy hozza egy produkcióját Budapestre. A fesztelen hangú találkozón nem esett szó arról, hogy az orosz városvezető szerint „sátánista és keresztényellenes” melegfelvonulások tiltása - és a rendőrség asszisztálása mellett azok megzavarása szélsőséges csoportok által - milyen fényt vet az orosz fővárosra. (Több európai város polgármestere tiltakozó levelet írt Luzskovnak a homoszexuális tüntetések tiltása miatt.)

Lapunk kérdésére Demszky elmondta: ő személy szerint korábban már nyitott meg melegfelvonulást, amely évenként zajlik Budapesten. Kijelentette, hogy a homoszexuális kisebbség jogainak biztosítása alapelv. - Luzskov megközelítése egy másfajta, konzervatív megközelítés – tette hozzá Budapest főpolgármestere.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.