Hamis adatlapok az iwiwen

Az iwiwnek (az ismerősök adatait az interneten láthatóvá tévő “kapcsolatépítő” adattárnak) az a különlegessége, hogy ott - szemben például az online fórumokkal vagy a levelezéssel - alapesetben mindenki a saját nevén, a valóságos adataival van jelen. Akadnak azonban kivételek is, és ezekből könnyen adódnak visszaélésgyanús helyzetek.

Levélben kereste meg szerkesztőségünket egy tiszántúli úr egy sajátos (bár rövid nyomozás után azt mondhatjuk: korántsem egyedi) gondjával. A saját bevallása szerint az internetet egyáltalán nem használó olvasónkat ismerősei értesítették, hogy saját, fényképekkel is ellátott adatlapja van az iwiwen, amelyen a személyes adatai mellett a jó hírnevét súlyosan sértő információkat is elhelyezett valaki. A károsult azt állítja: megpróbált lépéseket tenni az adatlap eltávolítása érdekében az üzemeltetőnél (az iwiw a T-Online tulajdonában van), de nem járt sikerrel.

Annyi bizonyos, hogy az ügy múlt heti keltezésű, és a szóban forgó adatlap jelenleg is hozzáférhető az iwiwen. Hasonló esetek - Székely Árpád, a T-Online illetékes munkatársa szerint -rendszeresen előfordulnak, így már a panaszok rendezésének gyakorlata is kialakult, bár az eljárás kétségkívül bonyolult kissé. Az áladatlap közzétételét sérelmező felhasználónak első lépésben kétséget kizáróan igazolnia kell a személyazonosságát (ez pedig csak személyesen, a megfelelő okmányok birtokában oldható meg), utána pedig kérelmeznie kell az adatlap eltávolítását (az ügyintézést az info@iwiw.net e-mailcímen, vagy az iwiw főlapjának alján, az elérhetőség menüpontban olvasható telefonszámon érdemes elkezdeni).

Az eljárás kétségkívül macerásnak látszik, ám ha túl egyszerű lenne, akkor a fenti eset ellenkezője is könnyen megtörténhetne (vagyis az, hogy valaki betelefonál az iwiw “gépháznak” nevezett üzemeltetői központjába, és leveteti a rendszerből egy haragosának az adatlapját - természetesen a tulajdonos nevében).

A saját adatait, illetve a saját adatlapját bárki viszonylag könnyen eltávolíthatja, ehhez csupán a belépéshez is használt jelszót kell ismerni (de a lehetőséggel érdemes óvatosan bánni, az adatok utólagos rekonstruálására ugyanis nincs mód).

A törlésre az iwiw “praxisában” sokféle okból volt már példa, a legutóbbi választási kampány idején például több első vonalbeli politikus is leiratkozott, vélhetően az online zaklatások megelőzése érdekében (a mostani környezetvédelmi miniszter, Fodor Gábor ugyanakkor jelenleg is tagja az immár 2,3 milliós iwiw-körnek, sőt az SZDSZ-elnökség megpályázásának szándékát is az iwiwes üzenőfalán jelezte először). Ugyancsak viszonylag sokan távoztak önként a rendszerből akkor, amikor az addig egy kis kft. által birtokot iwiwet felvásárolta a T-Onile (a “sok” persze relatív fogalom: abban az időben naponta több ezerrel bővült a felhasználók tábora, miközben a kilépők száma sosem haladta meg a napi százat). 

Az üzemeltetők olykor “hivatalból” is törölnek valakit a rendszerből, így járt például az iwiw-adatlapot nyilván nem személyesen kitöltő Hitler és Göring is. Az azonban még nem ok a törlésre, ha valaki nyilvánvalóan nem saját maga hoz létre egy személyes oldalt (azaz más nevében nyit meg egy adatlapot, amihez egyébként csak egy iwiw-meghívó és egy e-mail cím kell). Valószínűsíthető például, hogy az Orbán Viktor (Narancs) nevű, 0 ismerőssel rendelkező felcsúti felhasználó adatlapja mögött nem a volt miniszterelnök áll, de az adatokat amúgy alig tartalmazó oldalt eddig még senki nem akarta törölni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.