A nemi erőszakkal vádolt rendőrök szabadon távozhattak

Megszüntették az öt meggyanúsított rendőr előzetes letartóztatását, így hétfő kora délután valamennyien szabadon távozhattak - közölte Magyar György, az egyik gyanúsított ügyvédje az MTI-vel. Tuza Péter, a sértett ügyvédje közölte: "az előzetes letartóztatás nem előzetes büntetés", az eljárás tovább folyik, és a kényszerintézkedés megszüntetését korrekt intézkedésnek tartja.

A Magyar György által elmondottakat Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is megerősítette, és a történtek indoklásául elmondta: már minden szükséges bizonyítékot beszereztek, így nem állnak fenn az előzetes letartóztatás korábbi elrendelésének feltételei.

A szóvivő a TV2 hétfő esti hírműsorában azt is elmondta, hogy a főügyészség újraértékeli az összes szakértői véleményt. A bizonyítási eljárás eredményességét már nem befolyásolhatja az, hogy a rendőrök szabadlábon védekeznek - fűzte hozzá.

Az előzetes letartóztatásból kiengedett, a szembesítésről távozó rendőröket barátnőik és ismerőseik várták az ügyészség épülete előtt.

A Múzeum körúti erőszakkal gyanúsított rendőröket délelőtt szembesítették E. Zsanettel a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületében. Soltészné Nagy Katalin, az egyik erőszakkal gyanúsított rendőr védője a távirati irodának azt mondta: a nő a szembesítéskor nem tudta egyértelműen állítani, hogy a korábban erőszakoskodóként felismert rendőr követte-e el az erőszakot, "mert háttal volt neki". A sértett ugyanakkor azonosította a férfit, mint aki ott volt az igazoltatásnál.

Tuza Péter, E. Zsanett ügyvédje a távirati irodának hétfőn úgy fogalmazott: az, hogy a rendőröket elengedték, még nem jelenti azt, hogy az ügynek is vége van, a nyomozás folyik tovább, "a megalapozott gyanú ugyanaz maradt".

Hozzátette: jogászként korrekt eljárásnak tartja azt, hogy a gyanúsítottakat szabadlábra helyezték, hiszen a kényszerintézkedés elrendelésének feltétele, jelen esetben a bizonyítás meghiúsítása már nem áll fenn. "Az előzetes letartóztatás nem előzetes büntetés" - jegyezte meg.

A hétfői szembesítéseken történtekről szólva elmondta: védence végig következetes volt. Azt viszont furcsának tartotta, hogy három gyanúsított nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseire.

Megerősítette azt is, hogy ügyfele valóban két gyanúsítottat ismert fel, de megjegyezte, korábban sem volt szó arról, hogy ez a szám magasabb lett volna.

A DNS-vizsgálatra utalva azt közölte az MTI-vel, hogy még nem kapták meg az eredményeket, így annak tartalmát nem ismerik. Arra a kérdésre, hogy mikor ismerhetik meg a vizsgálat eredményét, Tuza Péter az MTI-nek azt mondta: ezt még nem közölték vele.

Megjegyezte, a továbbiakban az ügyészség dönti el, hogy milyen nyomozati cselekmények vannak hátra, de azok megismerését követően a védelemnek és a sértetti oldalnak lehetőségei vannak arra, hogy a szakértői véleményeket áttanulmányozzák, és azokra észrevételeket vagy indítványokat tegyen.

E. Zsanett ügyvédje kijelentette: több olyan bizonyítéka is van a sértetti oldalnak, amelyek ügyfele állítását támasztják alá.

A 21 éves lány azért tett feljelentést, mert állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték őt, ahol ketten nemi erőszakot követtek el vele szemben a három másik rendőr jelenlétében.

A Fővárosi Főügyészség május 17-én jelentette be, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével. Az öt gyanúsítottat az ügyészség indítványára még május 19-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, mert a bíróság úgy látta, hogy a gyanúsítottak a sértett befolyásolásával megnehezíthetik az eljárást.

A meggyanúsított rendőrök szolgálati viszonyát felfüggesztették. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoznak, hárman zászlósok, vagyis régebben teljesítenek szolgálatot. Ketten a gyanúsítottak közül őrmesterek, vagyis három évnél kevesebb ideje szolgálnak.
(MTI)

E. Zsanett ügyvédje társaságában elhagyja az ügyészséget
E. Zsanett ügyvédje társaságában elhagyja az ügyészséget
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.