Orosz kém ügye terheli Moszkva és Bécs kapcsolatát

Az osztrák hatóságok még ezen a héten tisztázzák, vajon a minap Felső-Ausztriában kémkedés vádjával letartóztatott Vlagyimir V. diplomáciai immunitást élvez-e, ahogyan Moszkva állítja, avagy magánútlevéllel érkezett Ausztriába.

Addig az orosz világűrhatóság (Roszkozmosz) 51 éves munkatársa előzetes letartóztatásban marad – jelentette be Bécsben a külügyminisztérium szóvivője. Utalt arra is, hogy a döntés független attól, rontja-e az ügy az orosz-osztrák kapcsolatokat – ahogyan ezt egy orosz jegyzék megfogalmazta.

Vlagyimir V.-t néhány nappal ezelőtt Salzburgban tartóztatták le, miután terhelő adatok alapján megállapították, hogy az osztrák hadsereg egyik, a hörschingi légitámaszponton repülőgép technikusként dolgozó alhadnagyától titkos műszaki adatokat vett át.

Az osztrák hadsereg szóvivője szerint az ugyancsak letartóztatott osztrák alhadnagyot már régebben figyelték. Ausztria moszkvai nagykövetét az ügy tisztázásra bekérették a moszkvai külügyminisztériumban. Ha az ausztriai – és egyidejűleg az ENSZ konferencia szervezői – által beindított vizsgálat megállapítja Vlagyimir V. diplomáciai státuszban volt tagja az ENSZ világűr konferencián résztvevő orosz küldöttségnek, azonnal kiutasítják az országból.

Ha azonban az osztrák állítás igazolódik be, vagyis magánemberként tartózkodott Ausztriában, és e státuszban vette át a titkos adatokat, akkor a szokásos büntetőeljárás következik. Időközben kiderült, hogy Vlagyimir V. ellen Németországban is elfogatási parancs van érvényben, ám az bizonyosra vehető, hogy Németországnak nem adják ki, s az ügyet az osztrák igazságszolgáltatásra bízzák.

Az osztrák belügyminisztérium állambiztonsági jelentéseiben nem egyszer nyugtázta már, hogy az orosz kémszolgálat számára Bécs különleges fontosságú: itt működik legtöbb külföldi hírszerzője.  Nyugati diplomáciai körökben ehhez hozzáteszik, hogy azok az orosz diplomaták, akiket Németországban gyanús hírszerzői múltjuk miatt nem akkreditálnak, rendre a kevésbé szigorúan vizsgálódó Ausztria – vagy Svájc – diplomáciai képviseletein bukkannak fel.


Előfordul, hogy egyikük-másikuk lebukik: 2001-ben az orosz kereskedelmi attasé helyettesének kellett idő előtt hazatérnie, mert kiderült, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) tisztje. A belügyminisztériumi jelentésekből kiderül, hogy az oroszok kémtevékenysége minden elképzelhető területre kiterjed: a gyógyszeripar, a környezetvédelmi technológia, a rádiórendszerek, az elektronika több más területtel együtt éppúgy érdekli a kémeket, mint ahogy külön juttatás ellenében teljesítik az orosz magángazdaság különleges megbízásait is. Tény az is, hogy Putyin hatalomrakerülése óta az orosz kémtevékenység jelentősen fokozódott.
.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.