Frattini: a schengeni határok kiszélesítésének nincs alternatívája

Nincs alternatívája a jelenlegi schengeni határok kiszélesítésének az idei év végén, s minden érintett országnak egy időben kellene a schengeni övezet tagjává válnia - állítja Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi kérdésekért felelős biztosa abban az interjúban, amelyet hétfői kiadásában közölt a Právo című cseh baloldali lap.

"Nem látok semmiféle más lehetőséget. Csak a schengeni övezet kiszélesítése fogadható el. Tudom, hogy a végső döntést a miniszterek tanácsának kell meghoznia, de nyíltan azt mondom, hogy nem látok semmiféle B lehetőséget" - mondta Frattini. "Szeptember végén javaslatot teszek arra, hogy a jelképes határnyitásra még karácsony előtt sor kerüljön" - pontosította terveit az európai biztos. Meggyőződése, hogy minden országnak egy időben kellene csatlakoznia a schengeni övezethez.

Pozsonynak Szlovákia keleti határai bebiztosításával kapcsolatos problémáira utalva Frattini úgy vélte, hogy Csehországnak segítséget kellene nyújtania szomszédjának a gondok megoldásában.

"Folytatni kell az előkészületeket. Szükség van arra, hogy mindenki konkrétan bekapcsolódjon a biztonsági intézkedések megvalósításába, a megelőzésbe és a kábítószer-csempészet elleni harcba. Hasonló módon szükség van arra, hogy Csehország segítsen szomszédjának, Szlovákiának. A szlovákok ugyan előreléptek, de segítséget kellene nyújtani nekik" - fejtette ki az európai biztos, aki Csehország felkészültségét az interjúban megfelelőnek minősítette.

A korábban kötött egyezségek szerint idén decemberben megszűnik a belső határellenőrzés az Európai Unió schengeni megállapodásában részt vevő 13 régi tagállama és a 2004 májusában csatlakozott 10 új tagállam között. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.