Újra két szóvivője lesz a kormánynak

Betapasztották a kormányzati kommunikáció falán tátongó rést, hosszú hónapok után újra van főállású szóvivője a kabinetnek - mindjárt kettő. Az interregnum alatt Gál J. Zoltán kabinetfőnök volt a kormány "hangja", tőle Budai Bernadett és Daróczi Dávid József vette át a feladatot.

A teológusként diplomázó, majd a gazdasági újságírásra átnyergelő Daróczi előbb a miniszterelnök szövegírója volt, majd a kormányszóvivői irodát vezette. A politológus végzettségű Budai a Pénzügyminisztérium kommunikációs tanácsadójaként kezdett, majd a Vision Consulting Kommunikációs Tanácsadó és Stratégiai Elemző Kft.-hez igazolt politikai elemzőnek, s most a "kívülálló kritikus" szerepét cseréli föl a kormányzati posztra. Lesz elég dolguk, hiszen júliustól naponta tartanak kormányszóvivői tájékoztatót. Gál J. Zoltán azt mondta: tudatosan választottak olyan embereket, akik nem a szópárbajokban edzettek, nem voltak úgymond közszereplők, és inkább jövőjük van, mint múltjuk. A szóvivők feladata nem a politikai csatározás lesz, hanem az, hogy értsék és az emberekkel is képesek legyenek megértetni a reformfolyamatokat. A két új kommunikátorral Nagy B. György készített interjút.

Budai Bernadett: Politikai tudásra mindenképp szükség van

- Az ön értelmezésében mi a kormányszóvivő: önálló politikai entitás, vagy egy csatorna, amin átfolyatják a kész szövegeket?

- Semmiképpen sem önálló entitás, de nyilvánvalóan több mint egy külső szemlélő vagy egy politikai elemző. Hiszen belelát a folyamatokba, de nem alakítja azokat - valahol a politika határán álldogál.

- Villámgyors reagálást igénylő válsághelyzetekben, például egy, az őszödi beszédhez hasonló ügyben sincs joga önálló életre kelni?

- Legfeljebb azt közvetíthetjük, hogy a kormány a helyén van, teszi a dolgát.

- Elemzőként melyik nagy ügyről gondolta, hogy a kormány csapnivalóan kommunikálja?

- Általánosságban a válaszom az, hogy azokban az ügyekben, amelyekben a legkevésbé jutott el a kormány valós szándéka az emberekhez.

- És konkrétan?

- Például sokkal több energiát kell fektetni az egészségügyi reformra, pontosabban a biztosítói modellváltásra. Az emberek azt sem tudják, hogy a jelenlegi rendszer hogy működik, mik a hibái, nem ismerik a lehetőségeket, nem értik, hogy miért fontos ügyelni az általuk befizetett pénzekre. Holott már hónapok óta napirenden van a biztosítói modellváltás, így már jóval előrébb kellene tartani a témában - ez tipikusan a kommunikáció feladata.

- Az "embernyelvű értelmezés" mindenképpen, de a reformok koalíciós csatákban születnek. Demcsák Zsuzsát azért is bírálták, mert nem volt járatos a politika világában. Ön elég felkészültnek érzi magát e téren?

- Politikai tudásra mindenképp szükség van, mert ugyan a politika mezsgyéjén állunk, de a rendszer szereplői vagyunk. Reményeim szerint ötévnyi elemzői munkám során kialakult bennem a politikai érzék. Demcsák Zsuzsának e politikai tudásban kellett volna fejlődnie, nekem viszont abban kell, ami az ő erőssége volt, jelesül abban, hogy a kormányzati intézkedéseket közérthetően, meggyőzően közvetítsem.

Daróczi Dávid József: Nem a származásom miatt

- Miért indul el egy teológus a média, majd a kormányzat világába?

- Valóban, egy időben papnak készültem, de ha jól belegondol az ember, nem olyan meredek a váltás. Mindhárom szakmában az embereket kell szolgálni, s meg kell próbálni megmutatni az igazságot, patetikusabban szólva: jobbítani a világot.

- Mit jelent önnek az, hogy talán ön az első olyan roma politikus, akinek nem az a feladata, hogy a cigányság ügyével foglalkozzon?

- Hatalmas dolognak tartom, hogy cigány szóvivő van Magyarországon. De nem ez volt a szempont. Az utóbbi két évben akárhányszor beszélgettem a miniszterelnökkel, ez soha nem került szóba. Nem a származásom miatt ülhettem le a kormányfővel egy asztalhoz, egyedül az számított, hogy hozzá tudok-e tenni valamit egy kérdéshez. Ha igen, akkor lehetek cigány, nem cigány, akármilyen.

- Hónapok óta keresik a kormányszóvivőt, ez idő alatt végig ott ült a kabinet "orra előtt". Mitől lett hirtelenjében alkalmas erre a posztra?

- Többször fölmerült már a kérdés, de ódzkodtam e feladattól. Terhet jelentett ugyanis, hogy elődeim, Gál J. Zoltán és Batiz András volt a két legjobb szóvivő a rendszerváltás óta. Leginkább a felfogásomnak kellett megváltoznia, hogy ráébredjek, nem olyannak kell lennem, mint ők. És persze akadt egy kényszerítő tényező is: nem volt szóvivő.

- Most van, kettő is. Hogyan alakul önök között a munkamegosztás?

- Alapvetően időbeli munkamegosztásról beszélhetünk: a hétfő például Bernadetté, a kedd az enyém. Témákban és ügyekben nincs megosztás, mindegyikben képben kell lennünk. Legföljebb az előéletünkből fakadóan nekem a gazdasági, Bernadettnek a társadalmi ügyek lesznek kedvesebbek.

Fõpróba
Fõpróba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.