Parlamenti lobbivégjáték az áramért

A villamosenergia-piac felszabadítását célzó törvény parlamenti vitájában egyértelművé vált: az SZDSZ megingatná az eddigi monopolszerepű állami Magyar Villamos Művek helyzetét, a "nagykoalíció" azonban védi a céget.

A hét elején várhatóan elnyeri végső formáját az a törvény, amely fő irányaiban meghatározza a jövő év elejétől várható áramárakat. A parlamentben várhatóan ma kezdődik a szavazás a törvényhez benyújtott módosító indítványokról. A liberális irányítású gazdasági tárca által elkészített, majd a szocialista többségű kormány által beterjesztett tervezethez a múlt hét végéig 275 módosító indítvány érkezett. Ezek zömét épp az MSZP-frakció jegyzi. De nem ez az egyetlen furcsaság. A szocialista Kovács Tibor, az MDF-es Katona Kálmán, valamint Fónagy János és Balla György a Fidesz, illetve Deák András, Nógrádi László és Latorcai János a kereszténydemokraták részéről több olyan módosító indítványt is beadott, ami szövegében és indoklásában is szó szerint megegyezik. Ez valamiféle háttéregyeztetésre enged következtetni, vagy a frakciók között, vagy egymástól függetlenül, ugyanazon tanácsadóval.

A 129 beadványával abszolút rekordernek számító Podolák György, az Országgyűlés energetikai albizottságának szocialista elnöke lapunknak a helyzetet úgy indokolta, beadványaival egy új, "a magyar valósághoz közelebb álló" rendszert szeretne a törvénybe ültetni. Korábban jelezte kifogásait a gazdasági tárcánál, de elhárították - emlékezett. Ugyanakkor úgy fogalmazott, a minisztérium jó anyagot tett le, de az tovább javítható. A fogyasztók védelme érdekében például számos új biztosítékot építene be. Módosításainak másik sarokköve, hogy meg kell őrizni a Magyar Villamos Művek (MVM) kiemelt helyzetét annak érdekében, hogy az energiaszektorban maradjon meg egy állami kézben lévő, erős nemzeti vállalat. Szerinte az eddigi változat alapján az olcsó paksi áramon a magán-nagykereskedők fölözhették volna le a hasznot. Felvétésünkre, miszerint az MSZP és az ellenzéki erők javaslatai több ponton is erősen hasonlítanak, leszögezte: a másik oldalon is ülnek olyan szakemberek, akikkel egyformán látják a valóságot, így velük együtt lehet működni.

A legfontosabb kérdésekben nincs egyetértés a Fidesz és az MSZP között - jelentette ki Fónagy János, a nagyobbik ellenzéki párt képviselője. A kormány ezt megelőzően nem hirdette meg energiapolitikáját, nem tisztázott az MVM és az erőművek közötti hosszú távú megállapodások (htm-ek) kérdése, illetve az új vagyontörvény szerint az állam eladhatóvá nyilvánítaná az MVM 25 százalék mínusz egy szavazatnyi részét. Ezek elfogadhatatlanok, így az új áramtörvényre is nemet mondanak - állította. (A gazdasági tárca egyébként a hét végén nyilvánosságra hozta hosszú távú energiapolitikai elképzeléseinek tervezetét.) Néhány kérdésről a részben azonos szakértői háttér miatt ugyanakkor születhettek lényegét tekintve azonos indítványok - tette hozzá. Abban például egyetértenek, hogy fenn kívánják tartani az MVM komoly befolyását. Ám megfogalmazása szerint a szocialistáktól eltérően ezt csak a jelen helyzet miatt tartják szükségesnek: most ugyanis a térségben keresleti piac van, így a piac felszabadítása rögtön tarifaemelkedést okozna - vélekedett. Viszont meg kell kezdeni a htm-ek újratárgyalását, hiszen az ezekben foglalt luxusprofit letörését éppen Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hirdette meg - emlékeztetett. Szerinte azért volt sok módosítási igény, mert a gazdasági tárca előzetesen nem egyeztetett a szükséges mértékben.

Katona Kálmán, az MVM Fidesz-kormány alatti elnöke a vitában az MDF választmányi elnökeként többször is hitet tett az MVM helyzetének törvényi biztosítása mellett.

A módosító indítványok nem verik szét a gazdasági tárca eredeti elképzeléseit - szögezte le kérdésünkre Felsmann Balázs szakállamtitkár. Így szerinte a végeredménnyel a változást megkövetelő EU is elégedett lesz. Az indítványok nyomán beleegyeztek, hogy alsóbb szintek helyett a törvényben szabályozzák az ügyfélszolgálati irodák kötelező számát. Az egyetemes szolgáltatók - a mai áramszolgáltatók utódai - a korábbi tervektől eltérően már a törvény hatálybalépésekor, azaz a jövő év elejétől adhatnak árajánlatot az egymás területén lévő fogyasztóknak. (Ezzel több szakértő szerint az MVM is helyzetbe kerül, mivel úgy indíthat be "egyetemes szolgáltatást", hogy jelenleg nincs "területe".) A területi társaságoknak pedig - országosan egységes - tarifáikat nem utólag, hanem előzőleg kell majd engedélyeztetniük. A szakállamtitkár hozzátette: ha - szándékaik ellenére - nem szűnnek meg a htm-ek, az MVM-et nem automatikusan, hanem csak külön döntéssel kötelezhetik majd aukciós értékesítésre. A sok módosítást nem tartotta aggályosnak, mivel a tárca "szakmai anyagot tett le az asztalra". Szerinte az indítványok többsége a szavazásokon nem fog átmenni, mivel a kormány azoknak utólag csak mintegy negyedét tartotta elfogadhatónak.

A hét végén megszólaló szakértői csoportok igencsak egyöntetűen hallatták a hangjukat: a Kopint-Tárki gazdaságkutató és a környezetvédelmi profilú Energia Klub is úgy vélte, hogy a htm-eket mindenképpen fel kell bontani. Korábban viszont más szervezetek ezek fenntartása mellett érveltek.

Vezetékvezetők

Az állami MVM veszi az erőművektől az áramot, és adja el az áramszolgáltatóknak. Szerepe leginkább nagykereskedőre emlékeztet, de törvénybe foglalt "ellátási kötelezettsége" a hatósági áramáron vásárló többség piacán jelenleg monopolhelyzetet biztosít a számára. Ennek háttereként az erőművek és az MVM között 2010-2020 között lejáró szerződések élnek. Ezek a piac 85 százalékát lefedik, és az új nagykereskedők megjelenését szorgalmazó törvénnyel sem bonthatók fel, így jövőjük még tisztázatlan. Az erőművek közül néhány MVM-tulajdonban van, mint például a legtöbb és legolcsóbb áramot termelő Paksi Atomerőmű. A többi erőmű, és áramszolgáltató a 90-es évek második felében magánkézbe került. A cég vezetésében a politika ciklusokon át közvetlenül is megjelent. Jelenleg például Draskovics Tibor a cég elnöke. A korábbi pénzügyminiszter, ma pedig egy új tárca nélküli miniszteri poszt várományosa ezt a beosztását eddig államreform bizottsági vezetőként is megtartotta. Az MVM stratégiai vezérigazgató-helyettese pedig Karl Imre, ismert szocialista politikus.

A Mátrai Erõmû szõlõültetvényekkel. Olvasni lehet a sorok között
A Mátrai Erõmû szõlõültetvényekkel. Olvasni lehet a sorok között
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.