Volt kancellár, Nobel-díjas közgazdász és az IKEA alapítója kapta az IfW díját

Helmut Schmidt volt német kancellár, a gazdasági Nobel-díjas Amartya Sen és  az IKEA-alapítója, Ingvar Kamprad kapta az idén a kieli Világgazdasági Kutatóintézet (IfW) Világgazdasági Díját.


A pénzjutalommal nem járó kitüntetést harmadik alkalommal ítélte oda az IfW, a schleswig-holsteini IHK kutatóintézet és Kiel  városa közösen.
Az indoklás szerint a kitüntetettek életművükkel bizonyították,  hogy a hatékony kereskedelem nem csak magasabb materiális jóléthez,  hanem több szabadsághoz, fejlődési lehetőséghez és szorosabb  társadalmi összetartozáshoz vezethet.

A most 88 éves Helmut Schmidt, aki közgazdasági végzettségű,  1974-től 1982-ig volt német kancellár. Hivatali ideje alatt egyebek  között sikerült elhárítania az olajárrobbanás súlyosabb gazdasági és  politikai hatásait. Emellett az akkori francia elnökkel együtt  gyakorlatilag lefektették az európai valutaunió és az Európai  Központi Bank alapjait.

A 73 éves indiai Amartya Sent - aki jelenleg az amerikai Harvard  egyetemen tanít - 1998-ban tüntették ki közgazdasági Nobel-díjjal.  Főként a szegénység problémája foglalkoztatja, munkáiban a  szegénység leküzdésének piacgazdasági megoldásait sikerült a  közgazdaságtan etikai dimenzióival összekapcsolnia.

A most 81 éves svéd Ingvar Kamprad - végzettségére nézve  asztalos - fiatalon  alapította meg az IKEÁT, amely a világpiac  egyik vezető bútorgyártója és értékesítője. A mostani kitüntetés  elsősorban Kamprad vezetési filozófiáját értékelte, amely a jobb,  egyszerűbb és keményebb munka értékét, és az egyszerűbb céges hierarchiát hangsúlyozza.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.